Commentaar

Alles hangt van deze nacht af

Commentaar

In het vuurwerkdebat wint het tegenkamp snel terrein. Veel hangt nu af van deze jaarwisseling.

Foto anp

Het vuurwerkseizoen werd dit jaar geopend op 14 december. Een student in Eindhoven belandde in het ziekenhuis met ernstige gehoorklachten. Hij was met vuurwerk bekogeld in huis. Twee weken later waren er alweer enkele ernstig gewonden bij gekomen. En toen moest het eigenlijk allemaal nog beginnen.

Toen oogartsen jaren geleden voor het eerst vroegen om een verbod op consumentenvuurwerk, werden zij nog weggehoond. Werd ons nu ook nog dit verzetje ontnomen? Terwijl zij toch tamelijk overtuigende argumenten hadden. Ze konden het simpelweg niet langer aanzien, al die schade: 700 à 800 slachtoffers in één etmaal, steeds weer tientallen kinderen die een oog of een hand moeten missen.

Eigen schuld, dikke bult? Het kan niet vaak genoeg gezegd: zeker eenderde van de slachtoffers wordt aangeschoten door anderen. Het is ook een misverstand dat alleen het toch al verboden zware vuurwerk uit het buitenland gevaarlijk is. Het gaat ook vaak mis met vuurpijltjes van het tuincentrum. Daar komt nog bij dat het vuurwerk in hoge mate bijdraagt aan het nerveuze, agressieve klimaat in veel uitgaanscentra in de nieuwjaarsnacht, de sfeer waaronder zoveel hulpverleners lijden.

Inmiddels is het tij aan het keren. Het tegenkamp wint snel terrein. De vergelijking met het alcoholdebat uit 1974 is eerder gemaakt. Toen het kabinet-Den Uyl besloot dat drank in het verkeer niet langer werd getolereerd, was een deel van het land hoogst verontwaardigd over deze ongekende inmenging van de staat in privéaangelegenheden. Als het zo doorging, mocht er straks niets meer, luidde vanuit vele hoeken de kritiek. We weten inmiddels hoe het verder ging met dat debat.

Vanavond gelden voor het eerst de nieuwe regels. De afsteektijden zijn behoorlijk beperkt en nu al tientallen gemeenten hebben vuurwerkvrije zones ingesteld. Vuurwerkshows moeten het gemis compenseren. Voor de verstokte liefhebbers hangt het er nu van af hoe de komende nacht verloopt. Als het nieuwe regime geen zoden aan de dijk zet, zal de roep om een verbod verder aanzwellen.