Alles en iedereen bij VVD barricaden op

HIJ moet steeds aan flippo's denken. De ronde schijfjes, die iedereen een paar jaar geleden ineens spaarde. Toen had hij zich vaak afgevraagd hoe het bestond dat zoveel mensen zo onverwacht en hevig in verrukking konden raken van een hype....

Morrend kiezersvolk, opstandige partijgangers, ruziënde leiders en een dramatische val in de peilingen. Ingrediënten voor een koningsdrama zoals het CDA dat het afgelopen najaar beleefde toen Jaap de Hoop Scheffer opstapte. Nu grossiert de VVD er in. Het kan niet anders of ook Nieukerke moet een moment hebben gedacht: zaterdag sneuvelt Hans Dijkstal.

Vandaag is het zaterdag en er gebeurt helemaal niets. Niemand haakt Dijkstal pootje. De lach zal schallen, want dat hoort bij de liberalen. En elkaar zullen ze beloven dat alles en iedereen de barricaden op moet, om Fortuyn de voet dwars te zetten. Ook Hans Wiegel. Klaar en helder.

Ze zitten vandaag bij elkaar, de partijbaronnen van de VVD. Voorzitters van de Kamercentrales. Vier vrouwen en veertien mannen. Bij hen thuis staat de telefoon roodgloeiend van veronruste partijleden. Bijna vier jaar lang koesterden ze hun droom de grootste van het land te worden. En nu? Misschien ligt er niet meer dan een bijrol in het verschiet.

Het is hard slikken voor de partijbaronnen, het doet pijn. Ze morden al toen het congres Dijkstal begin dit jaar op het schild hief. De opmars van Fortuyn was nog maar net begonnen, maar toch kriebelde het al onrustig. Echt opgetogen raakten ze ook niet van de toespraak van Dijkstal, maar ach, had hij hen niet vier jaar onbekommerd richting top doen koersen?

Maar de onrust slaat om in paniek als Fortuyn de VVD in de peilingen passeert en Wiegel zich in de etalage zet. Het moet anders, maar hoe? Wiegel for president? Dijkstal weg? Ja, Wiegel for president. Dijkstal opzij. De VVD moet de confrontatie aangaan, harder optreden, luisteren naar de teleurgestelde achterban.

Drie, vier, zes baronnen, ze blijven het tegen elkaar herhalen. Wie neemt de telefoon niet op dezer dagen? Achteraf zeggen ze dat hun optie niet realistisch was, maar Dijkstal krijgt er lucht van. Net als voorzitter Bas Eenhoorn. De twee hebben stevig mot gehad. Dijkstal is er niet kapot van, als Eenhoorn zijn twijfel over het nut van de campagne publiekelijk erkent en Wiegel in de schijnwerpers plaatst.

Binnenskamers knalt het en dat is in VVD-kring lang niet meer gehoord. De een verwijt de ander wantrouwen te zaaien. De ander verwijt die ene eigenwijsheid en autistisch gedrag. Maar als ook de baronnen in de publiciteit treden, pakken ze de telefoon en bellen twee dagen de hele wereld af om de plooien glad te strijken. 'Hoe zorgen jullie dat we gaan scoren', vragen ze aan de andere kant van de lijn. 'Knokken', zegt Eenhoorn. 'We zitten inmiddels bomvol adrenaline.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden