Alles braaf, gelukkig is daar de piemelboot

Eschokgolfje wist de Gay Pride dit jaar te veroorzaken. Agenten aan de wal stonden zaterdag even met de ogen te knipperen toen de 'piemelboot' verscheen....

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Vrolijke matrozen, gespierde zwemmers en stoere meiden op de boten. Aan wal een kleine 400 duizend toeschouwers, onder wie drie bijna-blote indianen, een militair op naaldhakken en veel blote billen. 'Hier en daar pikant, maar niet vulgair', luidt het oordeel van de politie over de negende Gay Pride, afgelopen zaterdag in Amsterdam.

Heel even ging er een schok door de rijen aan de kade bij het zien van een boot vol met ogenschijnlijk blote mannelijke geslachtsdelen. Er leek sprake van een rel, van een flinke wetsovertreding.

Op de maat van een oude Duitse Schlager haalden enkele tientallen mannen regelmatig het vijgenblad voor hun kruis weg. Waardoor het zicht vrijkwam op buitenmaatse lengten en grootten.

Hoofdinspecteur Elly Florax, woordvoerster van de Amsterdamse politie: 'Sommige collega's stonden even met de ogen te knipperen toen die piemelboot de gracht op kwam. Allemaal mannen met ontbloot onderlijf. Ik zag direct dat het nep was. Nylon maillots met iets erop genaaid. Heel geestig.'

De 'piemelboot', met aan boord het personeel van een accountantskantoor, viel in de prijzen en voorkwam dat de jaarlijkse bonte homostoet door Prinsengracht en Amstel dit jaar wel erg braaf van karakter was. De beloofde pikanteriebleven beperkt tot een vierkante zwarte tent, voorstellende een 'darkroom', en een enkele persoon die met lichtgevende laarzen in de gloeiende hitte een paaldans demonstreerde.

Vandaar dat op enkele plekken langs de route, toen het konvooi halverwege was, al aanmoedigend 'broek uit!' werd geroepen. Geen enkele opvarende die er gehoor aan gaf. Van enig politiek 'statement' was evenmin sprake, of het zou de boot van Amnesty International moeten zijn geweest, die aandacht vroeg voor de onderdrukte homo's op Jamaica.

Voor de rest voornamelijk druk zwaaiende homo's en lesbo's, die deze keer mede door het warme weer een recordaantal bezoekers naar de hoofdstad wisten te lokken. Afgezien van Koninginnedag is de Gay Pride het drukste evenement van de hoofdstad geworden, met royaal spenderende bezoekers.

De boten werden bovendien begeleid door vele honderden particuliere schuitjes; alles wat maar enigszins kon drijven, was zaterdag op het water. Soms met halsbrekende capriolen tot gevolg. Een wonder, aldus de politie, dat er geen ongelukken gebeurden. Menig toeschouwer stelde z'n gezondheid in de waagschaal met een duik in het troebele grachtenwater.

Speciale aandacht ging uit naar het vaartuig van homozwemvereniging Upstream, waarvan de bemanning vreesde door Pride-organisator Siep de Haan voor straf helemaal naar het slot van de grachtenoptocht te worden verwezen. De zwemmers konden opgelucht adem halen: De Haan gaf hen op het laatste moment hun traditionele nummer, twaalf. De zwemmers konden rekenen op vele ovaties van de kenners.

Het conflict tussen Upstream en De Haan of beter: de vete tussen De Haan en stadsdeelvoorzitter Anne Lize van der Stoel eindigde aan de vooravond van de Pride voor de rechter, die bepaalde dat de zwemvereniging minder elektronisch versterkt lawaai mocht maken dan in voorgaande jaren. De door het stadsdeel afgegeven vergunning klopte dus niet helemaal. In de oorverdovende herrie op en aan het water was zaterdag niet te bepalen wie het aantal voorgeschreven decibellen overschreed. In ieder geval, zo viel in het homodistrict aan de Amstel te beluisteren, heeft het juridische incident de organisatoren van de overigens vlekkeloos verlopen Gay Pride geen goed gedaan.

De offici afsluiting van de vierdaagse Pride donderdag en vrijdag confereerden een paar honderd Europese homopolitieagenten in Amsterdam vond zondagavond plaats bij het muziektheater met een optreden van zangeres Willeke Alberti, 'queen of the gays'.

Bij het homomonument onder de Westertoren trad tegelijkertijd een andere koningin op in de persoon van Dolly Bellefleur, 'queen of the Dutch Desert'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden