Alles aan geloof in God is irrationeel

In hun artikel 'God is springlevend in de moderne filosofie' (O&D, 30 december) verkondigen Emanuel Rutten en Jeroen de Ridder dat zich 'in de academische filosofie van pakweg de afgelopen veertig jaar een kentering heeft voltrokken', dat de kritiek van Kant en Hume op de traditionele godsbewijzen 'volledig achterhaald' is en dat filosofen als Plantinga en Swinburne met 'strikt logische redeneerstappen' zouden hebben aangetoond dat er 'niets irrationeels aan geloof in God' is.

De onschuldige lezer krijgt de indruk dat zich in de 'professionele filosofie' een heuse paradigma- verschuiving heeft voorgedaan, waar weldenkende personen zich (zeker rond de kerstdagen!) van op de hoogte zouden moeten stellen.

In werkelijkheid gaat het hier, net als bij de alweer overgewaaide trend rond Intelligent Design, om een achterhoedegevecht dat zelfs in de almaar kleiner wordende kring van christelijke wetenschappers en filosofen (waar ik overigens niet toe behoor) omstreden is.

Talloze artikelen en boeken, meesterlijk samengevat in God in the Age of Science? van Herman Philipse (Oxford University Press, 2012) weerleggen de genoemde 'strikt logische redeneerstappen' en zowel gelovigen als ongelovigen kunnen zich deze ontwikkeling besparen.

Alles aan geloof in God is irrationeel en dat is ook juist het aantrekkelijke ervan.

Klaas Landsman, hoogleraar mathematische fysica, Heilig Landstichting

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden