Nieuws

Allerrijksten moeten meer belasting over erfenis en schenking gaan betalen, zegt rijkelandenclub Oeso

Het is veel te makkelijk voor de allerrijksten om hun bezit binnen de familie te houden. Dat schrijft de Oeso in een nieuw rapport. De denktank van wel­varende economieën adviseert daarom de erfbelasting te ver­hogen.

Oeso’s belastingdirecteur Pascal Saint-Amans. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Oeso’s belastingdirecteur Pascal Saint-Amans.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Ook moet paal en perk worden gesteld aan allerlei fiscale vrijstellingen en belastingvrije schenkingen bij leven. Zo mogen Nederlandse ouders hun kinderen nu eenmalig een ton geven om een huis te kopen.

Overheden kunnen volgens ‘rijkelandenclub’ Oeso twee vliegen in één klap slaan. Een heffing op grote erfenissen is allereerst een effectief middel tegen vermogensongelijkheid. Nu kunnen rijke huishoudens vrijwel ongehinderd hun welvaart doorgeven, van generatie op generatie. Volgens critici botst dat met het uitgangspunt dat iedereen die in Nederland geboren wordt, gelijke kansen verdient. De gemelde omvang van giften en erfenissen van de 20 procent rijkste huishoudens blijkt namelijk vijftig keer zo groot als bij de 20 procent armsten.

Coronacrisis

Bovendien biedt een hogere erfbelasting staten welkome extra inkomsten. Die hebben zich diep in de schulden gestoken om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Nu is de door veel burgers gehate ‘sterftaks’ slechts goed voor een half procent van alle belastingopbrengsten in de Oeso-landen, becijferen de onderzoekers. Nederland zit zelfs nog een fractie onder dat gemiddelde. Willen erfbelastingen hun doel bereiken, dan moeten ze beter worden ontworpen, stelt Oeso’s belastingdirecteur Pascal Saint-Amans.

In totaal laten Nederlanders jaarlijks zo’n 20 miljard euro na. Die erfenissen worden relatief licht belast. Landen als België, Frankrijk en Zuid-Korea weten hier meer aan te verdienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden