'Allen inburgeren' oogst alom kritiek

Bijna alle partijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op het inburgeringsvoorstel van minister Verdonk voor Integratie. Het CDA is nog niet overtuigd van de (uitgelekte) plannen....

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

De kritiek geldt vooral het plan alle inwoners te verplichten tot inburgering tenzij acht jaar van de leerplichtige leeftijd legaal in Nederland is doorgebracht.

Het CDA vindt het goed dat Verdonk juridische wegen zoekt om migranten te verplichten tot inburgering. Maar CDA-Kamerlid Sterk zegt dat het 'onzin' is om ook autochtonen onder die plicht te laten vallen. 'Het is de omgekeerde wereld. Het moet gaan om mensen die de taal niet kennen. Wij moeten geen energie gaan steken in groepen die geen inburgering nodig hebben.'

Ook de PvdA vindt dat Verdonk de groep te groot maakt. 'Eerst werden een miljoen mensen inburgeringsplichtig. Nu zij tegen juridische bezwaren opbotst, wil zij die groep nog groter maken. Dat is een vlucht naar voren', aldus het PvdA-Kamerlid Dijsselbloem.

Hij vindt dat alleen uitkeringsgerechtigden en vrouwen in achterstandsituaties een inburgeringsexamen moeten halen. Als vrouwen vanwege juridische bezwaren daartoe niet kunnen worden gedwongen, moet er volgens hem geld worden vrijgemaakt om hen cursussen aan te bieden.

GroenLinks is dezelfde mening toegedaan en maakt zich net als de PvdA kwaad over de bezuinigingen op het huidige inburgeringsstelsel. 'De ambities van Verdonk lijken te groeien terwijl de realiteit is dat de wachtlijsten voor inburgeringscursussen groeien', constateert Kamerlid Azough (GroenLinks).

De SP meent dat de inburgering niet alleen moet worden verplicht voor mensen met een uitkering, maar ook voor hun partners. Volgens het SP-Kamerlid Vergeer kan de rest van de oudkomers niet worden gedwongen. Zij vindt dat allochtone ouders speciale begeleiding moeten krijgen zodat zij goed op de hoogte zijn wat met kun kinderen op school gebeurt.

Het D66-Kamerlid Lambrechts noemt de eis van acht jaar school een 'optische truc', die 'gekunsteld' aandoet. Volgens haar ontstaat er door de plannen van Verdonk ongelijkheid: autochtonen kunnen inburgeringsplichtig zijn, terwijl hier wonende Belgen dat niet zijn.

Zij pleit voor een 'praktische aanpak' en noemt het 'een beetje dom' dat Verdonk niet eerder juridisch advies heeft gevraagd. 'Dit veroorzaakt onrust.'

Haar collega Nawijn (LPF) meent ook dat de minister 'misgekleund' heeft. Hij vindt het nieuwe criterium van Verdonk 'onzinnig' omdat het een 'te brede' groep oplevert. De LPF'er stelt dat onderscheid dient te worden gemaakt tussen inwoners met en inwoners zonder de Nederlandse nationaliteit. 'Dat is volgens mij juridisch mogelijk.' De niet-Nederlanders moeten van hem inburgeren, tenzij zij de Nederlandse taal machtig zijn.

De VVD geeft geen commentaar zolang Verdonk nog niet de Kamer heeft geïnformeerd. Dat gebeurt dinsdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden