Allemaal toppers in finale-weekeinde

De NK-finale tussen 't Onstein en Modalfa stond eigenlijk al vorig seizoen op het programma. De huizenhoge favorieten domineerden de Meesterklasse-viertallen maar verprutsten een riante voorsprong tijdens een complete offday in de halve finale....

Dit jaar zijn de messen op het scherpst geslepen voor een confrontatie tussen de twee sterkste teams van Nederland. Deze boeiende en enerverende krachtmeting vindt het volgende weekeinde plaats (9 en 10 december).

Voor liefhebbers, of zij die dat willen worden, van topbridge een absolute aanrader. De analyse, kritiek en kwinkslagen van de commentatoren bij de spellen en de bewegende beelden maken een bezoek aan de Vugraph in de Rai in Amsterdam meer dan de moeite waard.

Alle finaleparen behoren tot de nationale top. Maas/Ramondt en Jansma/Verhees werden twee jaar geleden door Hans Melchers, bridgemecenas en kasteelheer van 't Onstein, met professionele intenties aan elkaar gekoppeld. Voor Modalfa spelen de drie 'Chili'- paren, Leufkens/Westra, Muller/de Boer en Jansen/Westerhof, die in 1993 de wereldtitel in de wacht sleepten.

Een leerzaam aspect is de vergelijking tussen de twee min of meer natuurlijke biedsystemen die in Nederland op topniveau gangbaar zijn. De drie Modalfa-paren bieden volgens de aanpak van het Nederlandse Acol. De Dutch Doubleton, een derivaat van de Poolse Klaveren, is het basissysteem van beide 't Onstein-paren. Welke methode is nauwkeuriger en productiever? Of brengen af- en tegenspel de beslissing?

Ook met betrekking tot de formatie van het EK-team (juni 2001, Tenerife) is de finale interessant. Bondscoach Kirchhoff gooide na vier jaar het bijltje erbij neer en de NBB vond nog geen opvolger. Selectieformule en -criteria zijn onduidelijk. Namens de Bestuurlijke Commissie Topbridge houdt oudinternational Hans Vergoed een oogje in het zeil, geen gemakkelijke taak.

Tijdens de halve finales leverden drie slems prachtig materiaal voor drie lastige puzzels. In diagram 1 een optimistisch klein slem in ruiten.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 1* 1* 3*

pas 4* pas 4SA

pas 5* pas 6*

pas pas pas --

West kwam trouw aan het volgbod van zijn partner uit met schoppen voor *V van de leider. Deze troefde een schoppen in de dummy en nam *AH mee om de verliezende klaveren uit zuid op te ruimen. Een klaveren getroefd en opnieuw een schoppen uit zuid. Gelukkig voor noord-zuid had west *B niet zodat ook deze verliezer getroefd kon worden. Het slem leek nu in veilige haven. De leider stak met een ingetroefde klaveren over naar zuid en speelde *A en *H. De ruiten bleken vier-één te zitten met de vierkaart in oost.

Het eindspel was bij het heen en weer troeven perfect voorbereid: de leider ging met *A en een kleine schoppen van slag naar *H in oost die van *B7 in de *V9 van de zuid moest spelen.

Het spel in diagram 2 was op de eerste plaats een biedprobleem. Ontdekken noord-zuid het enorme slagenpotentieel en besluiten zij tot 7SA, 7* of 7*?

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 2* pas 3*

pas 3* pas 4*

pas 4SA pas 5*

pas 7* pas pas

pas -- -- --

West kwam uit met harten en de leider won de eerste slag met *B. Op *A en *H bleek het slechte troefzitsel, oost hield *105 over.

Kon de leider het troefbezit van oost uitschakelen? Daarvoor was een troefcoup noodzakelijk, waarvoor de leider wel de pecieze verdeling van de oosthand moest inschatten.

Schoppen naar het aas en op *H een ruiten weg. Daarna troeft zuid een schoppen(oost gooit een ruiten af), steekt met harten over naar het aas en speelt *V. Oost mag niet troeven en gooit een tweede ruiten weg, zuid ook een ruiten weg. De leider troeft wederom een schoppen(oost voor de derde keer een ruiten weg), steekt over naar *A en speelt vrije schoppens. Oost kan niet anders dan voortroeven en zuid troeft over en trekt met *V de laatste troef van oost; *H is de dertiende slag.

De bovenstaande speelwijze slaagt als oost drie harten heeft en vier ruiten. Met vier harten en drie ruiten lukt deze coup met een andere volgorde, een lastige en kostbare beslissing.

In diagram 3 maakt de leider 6SA door een verliezende snit te vermijden.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- 1* pas 1*

pas 3* pas 4SA

pas 5* pas 6SA

pas pas pas --

West kwam uit met *3 voor *H van zuid die direct *10 speelde en liet doorlopen. Als hierna *V onder *AH valt zijn twaalf slagen zeker.

Met *V-vierde heeft de leider een vooruitziende blik nodig. Hij moet *V spelen en oversteken naar *A. Na *A, *H en een vierde keer ruiten komt west aan slag met *V. De schoppen zijn op, in harten dan wel in klaveren krijgt zuid hierna de twaalfde slag cadeau.

De play of the week kwam op naam van Louk Verhees('t Onstein) met de inventieve manoeuvre in diagram 4.

Zie diagram 4

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 1SA pas 2*

pas 3* pas 4*

pas pas pas --

Een scherp 4*-contract, dat evenwel voldoende maakkansen had. West, Verhees, kwam uit met een kleine harten voor het aas in de dummy. De leider speelde *10 voor *V.

Het kritieke moment. Indien west doorgaat met harten troeft de leider, steekt over naar *H en neemt nog een schoppensnit. West mag de slag met *H winnen maar *H van zuid zorgt ervoor dat west slechts één klaverenslag kan maken en de leider met vier troefslagen, vijf ruitenslagen en *A tien slagen en de manche veilig stelt.

Terug naar de situatie waarin Verhees met *V aan slag was. Hij speelde *V en dwong zo de leider *H te nemen. Na een tweede, verliezende, schoppensnit kunnen oost-west nu twee klaverenslagen opnemen. Zuid speelde daarom zelf na *H klaveren door voor *B in oost die troef vervolgde waarna de leider onvermijdelijk *H en *A verloor. Met *B102 in oost was een kleine klaveren eveneens winnend; met *B83 was *V de noodzakelijke ingreep. Logisch, maar briljant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden