Allemaal tegelijk naar de nieuwe baby
Natuurlijk kunnen wij best zelf een feestje organiseren. Zeker voor een gast of twintig, dertig wil dat wel lukken. We verzinnen een week of zo tevoren wat we aan eten en drinken in huis moeten hebben....
De belangrijkste investering is tijd en denkwerk om te verzinnen wat nodig is. En er zijn van die momenten dat er structureel te weinig tijd is, dat onze hersens helemaal niet staan naar dat soort denkwerk. Of dat de omvang van het te organiseren feestje ons boven het hoofd groeit.
Voor sommige mensen is de kraamtijd zo'n moment. Als het kraambezoek zich beperkt tot ouders, een handvol familie en anderhalve buurman, doorstaat iedereen dat met behulp van een rol beschuit en een doosje muisjes. Maar wat als de hele rolschaatsclub op bezoek gaat komen, plus van beide ouders een bups collega's. En de jaarclub van de studentenvereniging, de hele galerij van de flat, en dertig neven en nichten.
Het is vooral de aanwassende hoeveelheid te verwachten kraamvisite die het Amerikaanse verschijnsel babyshower naar Nederland heeft doen overwaaien. Kraamvrouwen met een stevige kring vrienden en kennissen klagen dat ze dik drie maanden in de visite zitten. Die legt elk weekeinde lam omdat niemand door de week kan.
Dan liever een groot feest waarop iedereen tegelijk komt. Vijftig, tachtig, honderd kraamgasten in een keer. Dat wordt een stuk lastiger om zelf te organiseren.
Tot nu toe belden zulke kraamouders daarom doorgaans een cateraar voor de hapjes en de drankjes. Een bakker voor een speciale taart. Een in babyspullen gespecialiseerd bedrijf voor een gefiguurzaagde ooievaar in de tuin. Een verhuurbedrijf voor tafels en stoelen, voor glazen en borden. Plus eentje voor een tent in de tuin. En zo nodig iemand die voor verwarming in die tent kan zorgen - voor het geval de temperatuur slechts tien graden is, ook al is het juni. Om nog maar te zwijgen van de aan te slepen videofilms of clowns om de meegebrachte oudere kinderen te vermaken. Zo wordt ook een uitbesteedfeestje nog een heel georganiseer, zeker wat betreft het opbouwen en opruimen.
Allicht dat er slimmeriken zijn die zich hebben gestort op dit gat in de markt: het organiseren van een babyshower. Bijna elke cateraar is bereid een feestje aan huis te komen verzorgen, maar daaraan ontbreekt het element 'baby'. Daarom richtten Brigitte de Boer (36) en Joyce Heeren (35) samen het Kraamfeest Buro op.
Zij organiseren feestjes met roze en blauwe taarten en dito slingers en tafelkleden, met een opblaasooievaar, met desgewenst een versierde wieg waarin de baby te pronken ligt: wat u maar wilt. Hun handeltje loopt als een trein. Mensen bellen al in de vierde of de vijfde maand van hun zwangerschap om een datum te reserveren voor drie tot zes weken na de verwachte bevalling. Een standaardfeestje voor vijftig volwassenen en twintig kinderen kost 650 gulden. Meer gasten, alcoholische dranken en speciale wensen maken het feest duurder.
De kunst keek De Boer af in de Verenigde Staten, waar ze vier jaar woonde. Babyshowers zijn daar een bekend verschijnsel, hoewel de Amerikaanse variant doorgaans wordt gehouden vóór de bevalling. De meegebrachte cadeautjes vormen zo - veel meer dan hier - de basis voor de baby-uitzet. Aan de hand daarvan kan de aanstaande moeder bekijken wat ze nog zelf moet aanschaffen.
In Nederland wordt een babyfeest voorafgaand aan de geboorte gezien als de goden verzoeken, aldus het team van Kraamfeest Buro: 'Er kan nog van alles misgaan. Wij juichen pas als het kind er is.'
In Nederland wint de babyshower aan populariteit. Daarvoor hebben Nederlanders eerder praktische redenen dan romantische motieven, merken de organisatrices aan hun klantenkring. 'Allereerst is daar een druk sociaal leven, voor een deel gevuld met het soort kennissen die niet stuk voor stuk een avond moeten langskomen, maar die wel belangstelling voor de baby willen tonen. Nabije familie en goede vrienden komen doorgaans toch wel op eigen houtje kort na de geboorte langs', zegt Heeren.
Veel mensen gaan juist rond de geboorte van een kind verhuizen, en combineren hun babyfeest met een housewarming: nog zo'n Amerikaans verschijnsel. Ook de geboorte van meerlingen is een reden om één groot feest te geven: ouders hebben het dan opeens zo druk dat kraamvisite als te belastend wordt ervaren. Dat laatste geldt ook voor vrouwen die al tijdens de zwangerschap kampen met pijnlijke bekkeninstabiliteit: minder zwaar is dan als het meeste bezoek tegelijk komt.
Babyshowers worden soms gecombineerd met doopfeesten. Voor de presentatie van geadopteerde baby's en kinderen kan zo'n feestje ook uitkomst bieden, omdat kraamvisite voor een kind dat al langer bestaat een beetje vreemd is.
Al met al hebben De Boer en Heeren zo een stevige doelgroep. Vier feesten per weekeinde afhandelen ('s morgens en 's middags, of rond borreltijd) is inmiddels heel gewoon; of het dubbele aantal als ze apart opereren, samen met wat meegebrachte hulpjes. Ze kennen elkaar uit de tijd dat ze stewardess waren. Komt op hetzelfde neer, vinden ze: service verlenen in een horeca-achtige setting.
Het Kraamfeest Buro komt voorrijden met een aanhangwagentje vol tafels, serviesgoed, ballonnen, plus eten en drinken. Zij richten een kinderhoekje in, desgewenst huren ze clown of video. Ze komen twee uur voor aanvang van het feestje, en ruimen achteraf alles op. Het feest duurt een uur of drie, afhankelijk van het tijdstip, met of zonder borrels en salades.
De kraamouders zelf hoeven helemaal niks te doen, behalve ervoor waken dat elke gast de baby oppakt. Daarvan wordt het kind maar onrustig.
Het wonderlijke aan het verhaal van De Boer en Heeren is dat ze geen concurrentie hebben. Nog geen andere professionele cateraar is kennelijk op het idee gekomen een berg roze en blauwe tafelkleden aan te schaffen. De twee denken dat dat komt doordat er een lange aanloop nodig is voor mensen je weten te vinden. De Boer: 'Wij zijn nu drie jaar bezig en beginnen eindelijk quitte te draaien. Zo'n lange adem moet je maar net hebben om een bedrijf te starten.'
Mieke Zijlmans