Allemaal boze mensen

Wilders veroordeelde keurig de bedreigingen van VARA-medewerkers, maar kon toch niet helemaal overtuigen.


Onder druk worden zelfs de mooiste beginselen vloeibaar. Twee weken geleden verscheen op de VARA-site Joop.nl een cartoon van Adriaan Soeterbroek die het voorstel van PVV-leider Wilders om 'tuigdorpen' in te richten nadrukkelijk associeerde met de Holocaust. De prent toonde Wilders die als bruinhemd de bewoners van zo'n kampement naar de douche - een verwijzing naar de gaskamer - verwijst. Deze weinig subtiele stellingname zou allang in de vergetelheid zijn geraakt als Wilders de VARA niet met een boycot tot verwijdering van de prent had willen bewegen. Met een beroep op de vrijheid van meningsuiting legde de omroep die eis naast zich neer.


Nadat een aantal VARA-medewerkers aan 'ernstige bedreigingen' was onderworpen, is de cartoon alsnog van de site gehaald. De vraag of dit van wijsheid of van lafheid - of iets daar tussenin - getuigt, kan niet worden beantwoord zolang onbekend is wat de aard van de bedreigingen was. Feit is dat de omroep onder druk heeft gehandeld. En dat is hoe dan ook betreurenswaardig: soms loont bedreiging.


De zaak biedt een ontluisterende inkijk in het brein van de verantwoordelijken. Ze maken geen onderscheid tussen een - in hun ogen - verderfelijk instituut en de mensen die eraan zijn gelieerd. Zo kon het gebeuren dat mensen die niets met de site van doen hebben doelwit van dreigmails werden.


Geert Wilders was het aan zijn stand als verdediger van het vrije woord verplicht om de bedreigingen te veroordelen. Aan die plicht heeft hij ruimhartig voldaan. Daar staat tegenover dat hij eerst allerminst de woede over de tekening heeft getemperd. De leider van 's lands derde partij dient zich - zeker als hij zelf het doelwit is van een smakeloze aanval - als staatsman te gedragen. Zijn treurnis over de actie van degenen die met bedreigingen hebben bereikt wat hij met chantage niet voor elkaar kreeg, kan dan ook niet helemaal overtuigen.


Sander van Walsum


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden