Alleenstaande ouder gaat er honderden euro's op achteruit

AMSTERDAM - Alleenstaande ouders met kinderen boven de 12 jaar gaan er na volgend jaar 75 tot 198 euro per maand op achteruit.

Van onze verslaggeefster Carlijne Vos
null Beeld

Hoe meer deze ouders werken, hoe meer zij moeten inleveren. Dit is het gevolg van voorgenomen bezuiniging op de alleenstaande ouderkorting en de aanvullende alleenstaande ouderkorting.

Het kabinet wil deze belastingkortingen alleen nog maar toekennen aan alleenstaande ouders met kinderen tot 12 jaar. Hiermee kan 250 miljoen euro worden bespaard, staat in het regeerakkoord. Volgens de website OuderAlleen.nl, die dinsdag een petitie aanbiedt aan de Tweede Kamer, worden 200 duizend eenoudergezinnen getroffen door de maatregel.

Vakcentrale FNV en FNV Vrouwenbond ondersteunen de petitie, die door ruim tweeduizend alleenstaande ouders is ondertekend. Volgens Jeroen Visser van de vakcentrale worden alleenstaande ouders 'onevenredig hard getroffen' door de bezuinigingen. 'Iedereen moet zijn steentje bijdragen, maar nu worden de allerzwaksten wel heel hard getroffen', zegt Jeroen Visser. Volgens Tineke van der Kraan van de Vrouwenbond worden vrouwen die werk met zorg proberen te combineren niet gefaciliteerd maar 'afgestraft'.

Spekman

PvdA-kamerlid Hans Spekman pleit ervoor dat het koopkrachteffect ongedaan wordt gemaakt. 'Het kabinet neemt precies de foute maatregelen. Het treft juist de vrouwen in de portemonnee die proberen zorg en werk te combineren. Het wordt ze bijkans onmogelijk gemaakt te blijven werken.'

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt zegt zich ervan bewust te zijn dat de financiële gevolgen voor alleenstaande ouders 'niet marginaal' zijn, maar wil nog niet inhoudelijk reageren.

Eenderde van de 400 duizend eenoudergezinnen leeft onder het sociaal minimum. Alleenstaande ouders ontvangen nu voor kinderen tot 27 jaar een belastingkorting van 75 euro per maand. Daarnaast krijgen werkende alleenstaande ouders voor kinderen tot 16 jaar een inkomensafhankelijke belastingkorting van maximaal 1.484 euro per jaar. Voor beide regelingen wordt de leeftijdsgrens in 2012 verlaagd naar 12 jaar.

Het kabinet gaat er volgens de FNV'ers en PvdA'er Spekman ten onrechte vanuit dat kinderen boven de 12 jaar 'geen aandacht meer behoeven'. 'Het tegenovergestelde is waar', zegt Van der Kraan. 'Bovendien nemen de kosten alleen maar toe op de middelbare school. Extra ondersteuning van de ouders is dan juist gewenst.'

Extra hard

Anneke van Teijlingen, die voor OuderAlleen de inkomenseffecten heeft doorgerekend, wijst erop dat de bezuiniging voor alleenstaande ouders extra hard aankomt omdat zij het al relatief zwaar hebben. 'De lasten verdubbelen na een echtscheiding, terwijl het inkomen daalt. Een nieuwe achteruitgang van bijna 200 euro hakt er dan wel in.'

De vakcentrale en de vrouwenbond willen dat het kabinet alle kindregelingen onder de loep neemt. Volgens Visser van de vakcentrale lopen diverse regelingen door elkaar heen.

Zo zijn kinderbijslag en kindgebonden budget bedoeld als bijdrage voor onderhoudskosten, terwijl andere regelingen, zoals kinderopvangtoeslag, combinatiekorting en aanvullende alleenstaande ouderkorting bedoeld zijn om arbeidsparticipatie te bevorderen. 'De ene regeling is inkomensafhankelijk, de andere niet. Zo profiteren niet altijd de juiste groepen van de regelingen en pakken de bezuinigingen voor sommigen onevenredig hard uit', aldus Van der Kraan.

Kick van de Mark (45)
Zelfstandig communicatieadviseur Woont in Alkmaar met een dochter van 11
'Het lijkt wel alsof de consequenties van deze bezuiniging helemaal niet zijn doorgerekend door het kabinet. Vorig jaar moest ik mijn winkel sluiten vanwege de crisis. Dat was al niet makkelijk. Toen ben ik begonnen als zelfstandige. Als communicatieadviseur verdiende ik afgelopen jaar 30 duizend euro, maar je bent nooit zeker van je inkomsten. 'Het verlies van de belastingkortingen betekent voor mij 2.200 euro op jaarbasis. Dat kan ik echt niet missen.

'Ik merk dat het leven juist duurder wordt met een opgroeiend kind. Bij alles wat mijn dochter wil, moet ik vragen wat het kost. Sinds kort zit ze op voetbal. Dat betekent nieuwe schoenen, lidmaatschap, noem maar op. Volgend jaar gaat ze naar de middelbare school en komen er meer kosten bij zoals voor uitstapjes en openbaar vervoer. Muziekles hebben we al moeten schrappen.

'Ik ben acht jaar geleden gescheiden. Het leven als alleenstaande is echt geen vetpot. Ik moet mijn tijd verdelen tussen mijn dochter, mijn werk en mijn zieke moeder die bij ons inwoont. Ik begrijp niet waarom juist wij nu extra moeten inleveren.'

Anne Vernooys
Werkt als zelfstandige in Amersfoort
Zorgt alleen voor drie kinderen van 16,13 en 11

'Ik verdien 1.500 euro bruto per maand, net boven bijstandsniveau. Meer kan ik niet verdienen vanwege mijn eigen gezondheid - ik zit in een rolstoel vanwege een chronische aandoening - en de autistische stoornis van mijn zoon. Hij heeft intensieve begeleiding nodig, dus ik prop mijn werk in schooltijden. Ik ga er straks 160 euro per maand op achteruit en beland onder bijstandsniveau.

'Mijn partner is acht jaar geleden van de ene op andere dag vertrokken. Toen belandde ik in de bijstand. Een vreselijk uitzichtloos bestaan. Vier jaar geleden ben ik een eigen praktijk begonnen als ambulant begeleider van autistische kinderen met een persoonsgebonden budget. Ik ben zo blij dat dit gelukt is, dat ik weer meetel.

'We leven na aftrek van alle vaste lasten van 50 euro in de week. Ik moet vaak nee zeggen tegen de kinderen. Vorig jaar kon mijn dochter niet mee op schoolreisje. Dat was heel verdrietig.

'Ik begrijp niet waarom een groep die het al zwaar heeft, zo zwaar wordt getroffen. Voor ons is het een opeenstapeling van bezuinigingen. Want wij hebben ook te maken met verlaging van de zorg- en huurtoeslag en verhoging van de ziektekostenpremie en het eigen risico. Ik houd straks geen geld meer over om te eten.'

Teun van Wijk
Ict'er bij een bank in Arnhem
Is co-ouder van een zoon van 11 en een dochter van 13

'Persoonlijk kan ik het inkomensverlies wel opvangen. Ik verdien zo'n 75 duizend euro als automatiseerder. De heffingskortingen die ik krijg als co-ouder waren voor mij een leuke meevaller. Na de scheiding hebben we ieder één kind op ons adres ingeschreven. Dat kan als je de zorg echt fiftyfifty deelt, zoals wij. Dan profiteer je dus van dit soort belastingvoordelen. Maar iemand die er echt alleen voor staat, heeft het harder nodig dan ik.

'Ik begrijp niet waarom het kabinet het juist voorzien heeft op alleenstaande ouders. In het regeerakkoord staat dat de koopkracht gemiddeld 0,5 procent zal dalen. Maar voor alleenstaande werkende ouders is dat minstens 6 tot 7 procent. Dat kan toch niet? Dat is gewoon een leugen.

'Ik mis een visie waarom juist alleenstaande ouders de prijs moeten betalen van de economische crisis. En waarom zo snel? De aanrechtsubsidie (belastingkorting voor niet-werkende vrouwen, red.) wordt over een periode van vijftien jaar afgeschaft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden