Alleenstaande moeder en studie gaan niet samen

Renske Boosman (25) wil dolgraag haar studie voortzetten. Ze studeert ontwikkelingsvraagstukken aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en beviel vier maanden geleden van een zoon....

Van onze verslaggeefster

TILBURG

Boosman, alleenstaande moeder, zit nu nog in de bijstand, omdat ze vanwege zwangerschap haar opleiding tijdelijk heeft gestaakt. In september wil ze weer gaan studeren. Als bijstandsmoeder kan zij wel een plaats in een crèche krijgen, maar als student niet.

'Ik hoor minister Melkert zeggen dat er meer kinderopvang moet komen voor mensen met een minimuminkomen. Dat bijstandsmoeders weer aan het werk moeten. Maar ik wil verder en uit de bijstand', zegt Boosman.

Het hoger onderwijs telt 657 studenten die een eenoudertoelage krijgen. Voor deze groep bestaat geen landelijke regeling. Laurien Timmermans van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten: 'Het is aan de instelling of ze geld wil vrijmaken voor kinderopvang voor studenten. Er is niets verplicht.' Ook de HBO-Raad laat kinderopvang aan de hogescholen zelf over.

Boosman: 'Ik heb er aan gedacht om me in te schrijven voor een tweede studie aan de Katholieke Universiteit Brabant (KUB), omdat ze daar wel kinderopvang voor studenten hebben.'

De sociale dienst in Tilburg heeft onlangs extra crèche- en gastouderplaatsen ingekocht. Daardoor kan iedereen met een uitkering direct een gratis plaats krijgen.

Die regeling geldt voor ouders die bijscholing volgen, maar niet voor ouders die een opleiding doen waarvoor zij studiefinanciering krijgen, aldus woordvoerder H. Aarts.

Uiteindelijk zou de gemeente Tilburg als sociaal vangnet moeten fungeren. Boosman heeft recht op gesubsidieerde opvang. 'Ze is met haar studie op weg naar de arbeidsmarkt', zegt een woordvoerder van de gemeente.

Voorlopig schiet Boosman daar weinig mee op, moet zij erkennen. 'De wachtlijsten zijn lang, omdat er veel te weinig gesubsidieerde plaatsen zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden