Weblog

Alleenstaande mannen op leeftijd moeten leren koken

Hun moeder, hun vrouw, en dan de kok in het verzorgingshuis: zo kwamen mannen vroeger aan hun eten. Maar nu ze steeds langer zelfstandig blijven wonen, moeten ze wat. Dan maar op een kookcursus.

Kookles voor mannen. Beeld Io Cooman

Met suiker maak je de tomatenpuree minder zuur. En altijd blijven roeren in de béchamelsaus. Johan Gerritsma (83) volgt met zichtbaar plezier de instructies op in de gemeenschappelijke keuken van het vmbo in Drachten. Sinds zijn tweede vrouw een jaar geleden stierf, is hij weer alleen. Dan schiet het koken er wel eens bij in, zegt hij. 'Ik ging weleens naar de Albert Heijn, daar hebben ze veel kant en klaar. En eens in de veertien dagen neemt mijn hulp iets van de Chinees mee. Maar dit prikkelt je fantasie.'

Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman

Je verwacht het misschien niet, maar de kookcursus voor alleenstaande mannen is booming. Mensen blijven steeds langer zelfstandig wonen en voor veel gescheiden en verweduwde mannen betekent dat dat er voor het eerst in hun leven niet voor ze wordt gekookt. Welzijnsorganisaties springen daarop in. Zelfredzaamheid is het bestuurlijke toverwoord. Al valt het nog niet mee om de doelgroep te bereiken, zegt coördinator Nynke Faber van pluZ, het servicepakket van De Friese Wouden. Om deze cursus vol te krijgen, lieten ze ook maar mannen met een partner toe. 'We weten niet goed wat alleenstaande mannen willen. We hebben een uitnodiging geplaatst in ons magazine voor pashouders, maar het lijkt of eten een bijzaak voor ze is. Er zit misschien ook schroom bij.'

Kookcursus

Vind de kookcursus van uw gading in Drenthe, Olst ('Piepers, pasta, proeven en praten'), Bleiswijk, Hattem ('mannen met pannen') of een hippe variant (‘Biologisch bier, open vuur, het bouwen van klei-ovens en vies worden zijn inbegrepen!') in Mijdrecht.

Verwennen

Douwe Blanke (58), de jongste van de cursisten, bleef tien jaar geleden alleen achter op zijn grote erf op het Friese platteland. Zijn vrouw en twee dochters verdwenen uit zijn leven. Zes keer in de week at hij bij zijn moeder, 'niet zeven keer, want dan zou ze me verwennen', zegt hij met gevoel voor ironie. Sinds die in 2012 overleed, is schraalhans keukenmeester. Een diepvriespizza. Een gebakken ei. Iets wat niet over de houdbaarheidsdatum is. Soms bedenkt hij om drie uur 's nachts: o ja, ik moet nog warm eten. Het helpt niet dat hij geen werk heeft, hij mist regelmaat in zijn dagen. En dan mag hij vanwege zijn ouderdomssuiker ook geen karbonade meer. Twee keer per dag groente en fruit, is het advies. Gelukkig staat er een perenboom in de tuin.

Achter dit roestvrijstalen fornuis verdwijnt Blanke's somberheid even. Want de kookcursus is net zo goed een recept tegen eenzaamheid. Even later haalt hij een dampende lasagne uit de oven. Met flink wat kaas, maar dat kan vanavond niet schelen. Aan tafel worden de mannen geprezen door kok Foppe Wiersma. 'Als je dit morgen wilt verwarmen, doe je 'm zes minuten in de magnetron', raadt hij aan, 'of een uur op 110 graden.'

Beeld Io Cooman

Wat vindt u?

Met kookcursussen proberen welzijnsorganisaties te voorzien in de behoeften van alleenstaande mannen op leeftijd. Welke voorzieningen zouden er nog meer voor deze groep moeten komen? Reageer op Twitter of Facebook.

Eenpersoonsporties

Wiersma, 'gelukkig getrouwd met een prachtige vrouw', steekt zelf ook nog wat op van de cursus. Dat Friese supermarkten maar weinig eenpersoonsporties verkopen, bijvoorbeeld. 'Je kunt niet maar 100 gram gehakt kopen. Dus moeten ze invriezen.' En nog een: 'Ze blijken het helemaal niet vervelend te vinden om twee dagen hetzelfde te eten. 't Is de oorlogsgeneratie, hè, die gooien geen eten weg. Nu doe ik aan een stukje restverwerking. De ene dag gekookte, de andere dag gebakken aardappelen.' Boontjes en worteltjes opstoven en tegelijk gehaktballen braden bleek tijdens een eerdere les te ingewikkeld. 'Dan doen we maar wat uit blik. Het is al heel wat als ze alleen boodschappen gaan doen.'

Gerritsma en Blanke wisselen tussen de happen lasagne door tips uit. Over de pannenkoeken van Albert Heijn, in een verpakking van acht verkrijgbaar. Blanken moet die Franse yoghurt eens proberen, zegt Gerritsma. 'Met een lepeltje gelei, niet teveel. Héérlijk.' Wat willen de heren de volgende keer maken? Er gaan handen op voor hutspot met boerenkool. Maar dan wel met braadworst met jus, zegt kok Wiersma. 'Want rookworst in een pannetje met water douwen is te makkelijk voor jullie.'

Beeld Io Cooman

De Single Issue Partij

Nederland telt steeds meer alleenwoners. Als lijsttrekker van de Single Issue Partij blogt journalist, radiomaker en ervaringsdeskundige Maartje Duin over hun leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden