Alleen VROM doet donderdag lichten uit

Alleen bij het ministerie van VROM gaat donderdagavond om vijf voor acht het licht voor vijf minuten uit. De andere ministeries doen niet mee aan de actie die de aandacht moet vestigen op klimaatverandering, zo laat premier Jan Peter Balkenende de Tweede Kamer weten.

ANP

Het kabinet staat sympathiek tegenover het initiatief, maar vindt het niet goed doordacht. Tennet, de beheerder van het landelijke elektriciteitsnet, waarschuwde woensdag dat de stroom kan uitvallen als veel mensen op precies hetzelfde moment het licht uitdoen.

Minister Pieter Winsemius van VROM zegde dinsdag toe dat zijn ministerie de lichten donderdagavond wel zal uitdoen. GroenLinks vroeg daarop of de rijksoverheid in Nederland het goede voorbeeld wilde geven en alle rijksgebouwen, zoals het Tweede Kamergebouw, in het donker wilde laten zetten. Woensdag werd duidelijk dat de andere ministeries niet meedoen aan de actie.

Kamerlid Wijnand Duyvendak (GroenLinks) vindt de kabinetsreactie wel wat overtrokken. ‘Ondanks de grote respons op ons initiatief had ik niet het idee dat er zo veel mensen zouden meedoen. Ik hoop nog steeds dat er zo veel mogelijk meedoen.’

Tennet raadt mensen af om donderdagavond massaal het licht voor vijf minuten uit te doen. ‘Het is een sympathieke actie om de aarde vijf minuten rust te geven, maar als je zoiets massaal doet, kan dat leiden tot storing op het netwerk’, aldus een woordvoerder.

Volgens hem zal het waarschijnlijk voor problemen zorgen als één op de zes huishoudens de lamp uitdoet op exact hetzelfde moment. ‘We hebben een robuust en stevig netwerk en als het nodig is, vallen we terug op andere landen. Maar omdat deze actie ook in andere landen wordt gevoerd, is het nog maar de vraag of we daarop kunnen terugvallen in geval van nood.’

De zegsman benadrukt dat het moeilijk te voorspellen is wat er gebeurt als op heel veel plaatsen tegelijk de knop om gaat. ‘Maar in theorie kan het voor storing zorgen en zou een stukje van Nederland zonder stroom kunnen komen te zitten.’ Tennet heeft de Nederlandse energiebedrijven gewaarschuwd alert te zijn en heeft de mogelijke gevolgen van de actie ook besproken met buitenlandse bedrijven.

Het idee voor de actie om vijf minuten geen licht te laten branden, is afkomstig van milieuorganisaties in Frankrijk, die zo de aandacht willen vestigen op de klimaatverandering. De keuze voor donderdagavond is niet toevallig, want een dag later komt in Parijs het nieuwste klimaatrapport van de Verenigde Naties uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden