Alleen voor ijzel heeft Zeeuw ontzag

De wind rukt aan de auto. Het ABS-systeem begint te bokken van ieder tikje tegen het rempedaal. Een beetje gas en de voorbanden slaan op hol....

Ze raken veel te snel in paniek in dit landje’, zegt Patrick van Vredegem (37). Van een KNMI-weeralarm trekt hij zich niks aan. Nee, winterbanden heeft hij ook niet. ‘Gezond verstand, dat heb ik wel. Rustig rijden, opletten; niks aan de hand.’ Even later stuurt hij zijn oude Japanner vanuit het Esso-station in het Zeeuwse Middelburg de ijzelregen weer in.

Even later stapt de 34-jarige Manuel Gilbert het station binnen. Hij is helemaal vóór zo’n weeralarm. ‘Verstandig hoor. Dan blijven de mensen die niet goed kunnen rijden thuis. Je weet wel, die zondagsrijders, die op de snelweg met 120 links blijven zitten. Zelf hou ik van een beetje doordouwen.’

Máár: voor ijzel heeft hij ontzag. Hij gaat nu naar huis, want hij heeft gehoord dat het rond deze tijd, zeven uur ’s avonds, zal gaan ijzelen. En: ‘Morgen hebben we afgesproken met familie in Rotterdam. Maar als het zo blijft, blijf ik thuis.’

Hoe zal het minister Peijs van Verkeer vandaag zijn vergaan? Aan het begin van de middag zat ze nog in een programma van Radio Rijnmond. Daarna moest ze naar Vlissingen, zei ze. Níet over de N57, waarschuwde weerman Ed Aldus haar nog. Neem vooral de snelweg. En neem koffie mee, want het gaat lang duren.

Maar diezelfde middag rijdt diezelfde N57 eigenlijk vlot aan. Iedereen rijdt wat rustiger. En het is stukken minder druk dan gewoonlijk op De Dodenweg, zoals het traject vanwege de vele verkeersongelukken genoemd wordt.

Op de brug naar Stellendam vallen de eerste sneeuwvlokken. Een half uurtje later is op Schouwen-Duiveland alles wit. De sneeuw vliegt horizontaal van Oost naar West voor de koplampen langs: sneeuwjacht. De wind rukt aan de auto, het ABS-systeem begint te bokken van ieder tikje tegen het rempedaal, een beetje gas en de voorbanden slaan op hol.

Bij de BP op een paar kilometer van Burgh Haamstede voeren bezoekers een baaierd van redenen op waarom ze toch op stap zijn gegaan. De een moest erwtensoep brengen naar familie, de ander had een paar nieuwe banden nodig, de derde komt van zijn werk. Twee jongens en twee meiden uit Etten-Leur zijn in een grote GMC op zoek naar vakantiepark Port Zélande. ‘Ja, we hebben al betaald; dat is zonde!’, zegt Henk Eleveld.

Tegen de avond, dieper Zeeland in, zakt de snelheid naar zeventig, zestig, dan vijftig. Een sliert ongeduldigen passeert. Geen vierwielaandrijving, zo te zien. Winterbanden dan? Een plotseling opspelende doodswens? Of zijn ze hun leaseauto zat?

Bij de Esso in Middelburg stapt iemand binnen die toch een beetje spijt heeft. De 44-jarige Bart de Boer is al drie uur onderweg van Utrecht naar Domburg. Hij had nog gebeld naar zijn vrienden, of het kon. Het kon, zeiden ze, en dat was tot dusver ook zo. Hooguit zestig op de snelweg, dat lukte goed, al duurde het lang. Maar nou is het veel vroeger dan verwacht gaan ijzelen en daar moet hij het laatste stukje nog door. Daar baalt hij van. ‘Als ik dat had geweten, had ik het niet gedaan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden