'Alleen vernietigen papaverteelt bedreiging voor militairen’

President Hamid Karzai moet met een totaalplan komen om de papaverteelt in Afghanistan te bestrijden. Alleen maar papavervelden vernietigen is niet effectief, brengt arme boeren in de problemen, ondermijnt de wederopbouwmissie van de internationale strijdmacht ISAF en vormt een bedreiging voor de Nederlandse militairen....

Dat zei minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking tegen het ANP. Zij hoopt de president er binnenkort op te kunnen aanspreken.

Afghanistan is een van de grootste leveranciers van deze grondstof voor de opiumproductie. Karzai heeft onlangs de gouverneurs opdracht gegeven de papavervelden te vernietigen.

Van Ardenne noemt dat besluit van de president ‘niet verstandig’. Zij vindt dat Karzai een plan moet opstellen waarin ook aandacht wordt besteed aan alternatieve vormen van landbouw, de verdeling van zaden, de distributie en de toekenning van landbouwgrond aan boeren. Bovendien moet de president de keten van productie, verwerking, handel en transport van opium strafrechtelijk aanpakken, ‘te beginnen bij de grote handel’, zei de minister.

De minister wijst erop dat in de wereldwijde handel in opium grote belangen op het spel staan. ‘Diegenen die daaraan verdienen, zullen zich met hand en tand verzetten en onze militairen hebben al met genoeg ander verzet te maken’, aldus de bewindsvrouw. Ze verwees naar het verzet van de vijandige strijders in Uruzgan.

Nederland is in Uruzgan aanwezig om de gouverneur van de provincie te steunen. ‘Onze militairen hebben in korte tijd het vertrouwen van de bevolking kunnen winnen. Als de papaverteelt wordt vernietigd zonder de arme boeren een alternatief te bieden, zullen de effecten van de wederopbouwmissie tenietgedaan worden’, zei Van Ardenne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden