Alleen top-10 telt voor NOC*NSF

papendal De Nederlandse topsport vraagt op middellange termijn 195 miljoen voor forse investeringen in trainingsprogramma’s, opleidingscentra en ondersteuning van sporters en coaches, maar het maandag door sportkoepel NOC*NSF onthulde plan Nederland in de top-10, een schets voor de jaren tot de Olympische Spelen van 2020, zal vooralsnog niet volledig worden...

De bedenker, technisch directeur Maurits Hendriks, gaf op Nationaal Sportcentrum Papendal toe dat hij en zijn olympische organisatie niet aan de huidige realiteit van bezuinigingen kunnen voorbijgaan. ‘Met dertig miljoen erbij zouden we al gelukkig zijn’, zo gaf Hendriks een voorschot op de onderhandelingen over de toekomst van de Nederlandse topsport.

Zijn budgettaire wens is op een A4’tje aan de politieke leiders van VVD, CDA en PVV plus formateur Ivo Opstelten ter hand gesteld. Zij trachten momenteel een regeerakkoord te produceren. De politiek gaat over het geld, aldus Bart Zijlstra, de aanwezige directeur Sport van het ministerie van VWS.

‘Met dertig miljoen zetten we toch een grote stap’, aldus Hendriks. Die daarbij – inclusief dan wel exclusief? – nog een extra wens van zeven miljoen formuleerde, voor de nieuwe inrichting van het stipendium, het topsportersloon dat op vele fronten aan de karige kant gevonden wordt. Dat moet voor een jonge sporter een ander bedrag zijn dan voor een topper met een gezin. De regeling, van het jaar 2000, is in zijn huidige vorm onhoudbaar. Zeven miljoen erbij betekent een verdubbeling van dat fonds, naar 12,6 miljoen.

De dertig miljoen extra topsportgeld dient in de ogen van Hendriks en zijn staf direct ten goede te komen van drie zieltogende afdelingen in het nationale sportgebouw: de talentontwikkeling, de medische voorzieningen (‘we lopen een lichtjaar achter op de concurrentie’) en de centra voor topsport en onderwijs, de CTO’s.

De totaalsom aan topsportgeld komt daarmee op 80 miljoen. Momenteel gaan van ministerie (VWS), de loterijen (Lotto) en de sponsors 37 miljoen direct naar de topsport. Er is ook 13 miljoen per jaar beschikbaar voor zaken als grote evenementen, anti-doping en innovatie.

In het woud van cijfers waarmee Hendriks namens NOC*NSF een heel boek heeft gevuld, schuilen de fundamenten van een eigen sportmodel. Dat wordt in de basis van de piramide gesteund door de 25duizend sportverenigingen (4,7 miljoen leden), waarmee Nederland in de wereld een aparte positie inneemt. Dat is, aldus Hendriks, ‘anders’ dan de mooie modellen van andere landen, maar het is ook een kracht’.

Wat Hendriks niet als een kracht van Nederland beschouwt, is de mogelijkheid van een plan een volgend plan te maken, dat dan nog eens te bestuderen. ‘Dat gaan we niet doen’, zei hij over de vervolgstappen.

Het geld moet er komen, meent Hendriks, om een behoorlijke kans te hebben in de top-10 te belanden. Hij heeft zich verwonderd over de enorme ambitie die er in de Nederlandse topsport huist. Er werd voor 195 miljoen – maximaal – aan plannen ingediend, dat zou moeten leiden tot een oogst van 82 medailles (in 2020). ‘Overweldigend’, vond de technisch directeur van die begeestering van zijn collega’s bij de 25 geraadpleegde sportbonden.

Alleen voor top-10 komt Hendriks zijn bed uit. Alles minder dan dat, top-15 of top-20, zou hem en het land niet inspireren. De technisch directeur refereerde maandag nog eens aan de enorme trots die in Nederland los komt, wanneer een sportploeg als het nationale voetbalelftal in de WK-finale komt.

Of het geld er gaat komen, om groots en meeslepend mee te doen in de top van de wereldsport, is aan het Nederlandse volk. Hendriks kreeg op Papendal hardop en hartstochtelijk bijval van judocoach Cor van der Geest. Die is bereid missionaris voor de Nederlandse sport te spelen.

Investeren in de sport is investeren in de jeugd en in de toekomst, en op zijn minst in het humeur van het land. ‘Natuurlijk is het de vraag: moet je je miljoenen in de zorg of in de topsport steken? Maar we zijn een politiek verdeeld land, we kunnen niet eens meer een regering vormen. Maar wij hebben iets in handen waar onze maatschappij blij van wordt. Helden en sport. Dat werkt preventief. Van sport word je blij. Ik zeg die 200 miljoen is nog maar een beginnetje.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden