Alleen samen verslaan we groeiende intolerantie tussen bevolkingsgroepen

Intolerantie tussen bevolkingsgroepen verslaan is een taak voor ons allen.

Mensen drommen samen vlakbij de plek van de aanslag in Barcelona om de slachtoffers te herdenken.Beeld getty

Wat verbindt inwoners van Aden, Bagdad, Beiroet, Benghazi, Berlijn, Brussel, Damboa, Istanbul, Jakarta, Jalalabad, Londen, Maiduguri, Moskou, Nairobi, New York, Nice, Parijs, Qudayh, Sanaa, Sinai, Sousse, Tunis, Tripoli - en Barcelona? De afgelopen jaren zijn hun woonplaatsen aangevallen door terroristen van Islamitische Staat (IS) of door hen geïnspireerde lieden. Een mondiaal probleem, waarop open samenlevingen hun antwoord moeten formuleren.

Het zonnige, veelkleurige, ontspannen Barcelona is het toneel van de jongste daad van welbewuste wreedheid. Het beeld van de slachtoffers die op straat achterbleven gaat door merg en been. Tenzij je jezelf al dan niet bewust afschermt van de beelden, die in dit tijdperk altijd direct beschikbaar zijn, is de eerste reactie een mengeling van woede en verslagenheid. En wellicht wraaklust.

En dat is precies wat terrorisme beoogt: zaai paniek, zaai verdeeldheid, zet samenlevingen op scherp. Terroristen zoeken hun zeges in de stormen van geweld of instabiliteit die ze oproepen. De strijd tegen islamistisch terrorisme zal een lange zijn, dat was al duidelijk. Het einde is pas in zicht als 'een ideologie zichzelf uitput' en daarvan is bij groeperingen als IS en Al Qaida nog lang geen sprake.

Dus wat te doen?

Overal in de westerse wereld, ook in Nederland, staan politici klaar om de golf van islamitisch geïnspireerd terrorisme aan te grijpen voor een oorlog tegen de islam zelf - of als rechtvaardiging om geen moslimimmigranten binnen te laten. Donald Trump, die het laatste bepleitte, werd gekozen tot Amerikaans president.

Een van de doelen van terroristen - ontwrichting van westerse maatschappijen - is dus binnen bereik. Dat moeten we voorkomen. Politici moeten niet verhullen dat dit terrorisme gevoed wordt door een gevaarlijke, aan de islam ontleende ideologie. Maar ze moeten tegelijk pal staan, keer op keer, voor de diversiteit en pluriformiteit - ook religieuze - van onze samenleving.

Om die te beschermen moeten politici er alles aan doen om binnen de marges van vrije samenlevingen de extremisten op te sporen en uit te schakelen. Maar het verslaan van de groeiende intolerantie tussen bevolkingsgroepen, die taak ligt bij ons allen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden