Alleen Roemer krijgt de zaal plat

Nauwer dan ooit werken PvdA, SP en GroenLinks samen om te strijden tegen het 'meest rechtse kabinet aller tijden'.

NIJMEGEN - Emile Roemer weet hoe je een links feestje opjuint: 'Dit knetterrechtse kabinet breekt in één periode af wat wij in honderd jaar hebben opgebouwd.' De zaal gaat plat. Want met 'wij' bedoelt Roemer niet langer de SP, zijn eigen partij, maar PvdA, GroenLinks én de SP.


Zaterdag begroeten een paar honderd leden van die drie partijen het nieuwe jaar in de Vereeniging in Nijmegen. Het bevestigt dat de linkse samenwerking nauwer is dan ooit. Dat vindt links logisch, de drie opponeren tegen wat ze zien als het meest rechtse kabinet aller tijden.


'Het inhoudelijke gedeelte is nu afgelopen', zegt gastvrouw Astrid Joosten na de afsluitende speech van PvdA-voorman Job Cohen. 'Blijft u vooral voor de muziek.' Meteen loopt de zaal leeg. Liever dan op een feest stort links zich op de inhoud.


Dus draait het zaterdag om een plan met voorstellen op alle terreinen om 'samen de crisis te lijf te gaan'. Het kabinet-Rutte gaat extra bezuinigen. 'En dit zijn de hervormingen die wij daar tegenover zetten', doceert Ronald Plasterk, de financieel specialist van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.


Er staan geen bedragen in het plan. 'Dat gaan we uitwerken', legt Plasterk een tikje ongedurig uit. Het is voor hem al bijzonder genoeg dat links zo verregaand samenwerkt. 'PvdA-leider Melkert verbood niet eens zo lang geleden om voor SP-moties te stemmen.'


Bij handopsteken blijkt het overgrote deel van de aanwezigen van SP- of PvdA-huize te zijn. GroenLinksers zijn er veel minder. Ze zijn jonger dan de rest en dragen bescheiden buttons. Ze steken bleekjes af tegen de PvdA'ers en SP'ers die rondlopen met knalrode jassen, baseballcaps en shawls met het partijlogo.


Wat GroenLinks-leidster Jolande Sap betreft mag de samenwerking wel breder. 'Ik mis hier de collega's van D66 en eigenlijk ook van de ChristenUnie.' Ze waren wel uitgenodigd. Voorlopig lijkt D66 zich niet in zo'n warm links bad te willen onderdompelen, blijkt uit een verklaring van D66-leider Pechtold en zijn financiële rechterhand Wouter Koolmees. De laatste schampert over 'het zogenaamde crisisplan' van links. Dat staat vol tijdelijke maatregelen, vindt hij, en linkse heilige huisjes zoals verhoging van het hoogste belastingtarief - 'een symboolmaatregel'.


De drie partijen hebben ook zonder D66 nog wel een hobbel te nemen. Wie van de drie leiders zal het linkse blok leiden?


Roemer is het opperhoofd als het gaat om de zaal in vervoering te brengen. Drie keer zegt hij in iets andere bewoordingen 'dit pikken wij niet' en elke keer oogst hij een groter applaus. Roemer leest niet voor, beweegt draadloos over het podium en haalt 'de mensen voor wie we het doen' er net zo makkelijk bij. Bijvoorbeeld drie FNV'ers die actie voeren in de schoonmaakbranche.


Wat Sap en Cohen zeggen, laat de zaal grotendeels koud. Zij zetten hun leesbril op en spreken vanaf een katheder. Cohen heeft gebeeldhouwde zinnen: 'Het wassende water had de solidariteit in de mensen wakker gekust.' Over de wateroverlast in Groningen. Sap richt zich op de gemeenschappelijke vijand: 'Voor het eerst is de PVV steun aan het verliezen.' De GroenLinks-voorvrouw onthult dan het masterplan achter de linkse verbroedering: 'Nieuwe verkiezingen!'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden