Alleen PVV steunt nieuw asielplan VVD

De VVD staat in de Tweede Kamer vrijwel alleen met het nieuwe asielplan van de fractie. Alleen de PVV heeft steun uitgesproken. Nadat het plan gisteren al was afgewezen door coalitiegenoot PvdA en de meeste oppositiepartijen, haalde ook het CDA het vandaag onderuit.

Een boot vol vluchtelingen bij de kust van Italië Beeld anp
Een boot vol vluchtelingen bij de kust van ItaliëBeeld anp

In het plan pleit de VVD-fractie ervoor om de grenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers en mensen alleen nog in de eigen regio op te vangen. Dat moet een einde maken aan de praktijken van mensensmokkelaars en de duizenden die bij een overtocht van Afrika naar Europa verdrinken in de Middellandse Zee.

De PvdA noemde het plan meteen onaanvaardbaar. CDA-leider Sybrand Buma noemde het vandaag 'een motie van wantrouwen tegen het eigen kabinetsbeleid'. Hij wijst erop dat het CDA al twee jaar pleit voor betere opvang in de regio en scherpere controles aan de buitengrenzen. Het kabinet zei steeds dat het niet nodig was, aldus de CDA-leider.

Buma: 'De VVD kiest ervoor om met stoere taal te verhullen dat dit kabinet geen concrete voorstellen heeft om de groeiende toestroom van asielzoekers op te vangen. Het plan van de VVD bevat geen enkel concreet voorstel om de grenzen van Europa te sluiten. Daarmee laat de VVD de Nederlander wederom zitten met de boodschap: de VVD belooft veel maar doet weinig.'

Europa op slot?

De scherpste opinies op een rij: 'VVD-plan is populisme op zijn slechtst', zegt Leo Lucassen in een vandaag verschenen rondvraag van de Volkskrant. Maarten den Heijer, verbonden aan de UvA: 'De nieuwe VVD-migratienota van Kamerlid Malik Azmani komt op mij over als een slecht bachelor-essay.'

Regeerakkoord

Binnen de coalitie werd vandaag relaxed gereageerd op speculaties dat het plan een bom onder de samenwerking tussen VVD en PvdA zou zijn. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ontkende dat bij BNR. 'Wij zijn gebonden aan het regeerakkoord. Dus we kunnen het kabinet niet dwingen iets te accepteren wat niet in het regeerakkoord staat. Maar de PvdA kan mij niet dwingen te stoppen met nadenken.'

De VVD hoopt op de langere termijn steun te krijgen voor het plan, de liberalen zien dat er nu in de Kamer veel te weinig steun voor is. Zijlstra zei dat het asielplan al langer klaar lag maar dat hij niet wilde dat het 'een dingetje' zou worden in de afgelopen verkiezingscampagne. Daarom is het pas afgelopen zondag naar buiten gebracht.

Tegenover RTL Nieuws ontkende Zijlstra dat het plan de coalitie op losse schroeven zet. De VVD-fractieleider zei ervan overtuigd te zijn dat op termijn een meerderheid voor het plan mogelijk moet zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden