Alleen nog puntjes op de i zetten voor WK

Met de Witte Huis-top 12, op 28-29 augustus rechtstreeks op BBO, starten de Nederlandse topparen aan de campagne die in het WK (1-17 oktober, Philadelphia) tot een plaats op het ereschavot moet leiden....

Kees Tammens

Er hangt bij bridge veel van het bieden af. Alle paren die Nederland op het WK vertegenwoordigen, dienen de puntjes op i te zetten met betrekking tot heikele constructieve en competitieve thema’s. Een wereldtoernooi vereist professionele voorbereiding, een zware opgave voor bridgers, meestal amateurs.

Elke topbridger dient ook – een voorbeeld in diagram 1 – individueel sterk voor de dag te komen.

Zie diagram 1

2: ‘Michaels’; twee vijfkaarten in +. West kwam tegen 4 uit met A en speelde ruiten na voor A in zuid. De leider trok twee keer troef. Naast A en A een onverwachte verliezer in schoppen. De leider mocht geen vierde slag aan B verliezen. Langs west of langs oost snijden?

Na A speelde de leider V, H in west en getroefd in noord. Ruiten naar H en de hoge B meegenomen, uit de dummy een harten weg. Nu de klaveren en ruiten waren geëlimineerd had de leider een mooi eindspel. Hij ging in troef naar V in oost van slag. Ruiten zou in de dubbele renonce zijn geweest, een kleine harten gaat uit zuid weg; de slag wordt in noord getroefd. Oost speelde harten en de leider kreeg B op een presenteerblaadje aangeboden.

Naast de techniek wordt ook het oordeelkundig vermogen dikwijls op de proef gesteld. Al kan zoals in diagram 2 het toeval de gang van zaken een vreemde, en soms wrede, wending geven.

Zie diagram 2

West kon met de enorme hand zijn ogen bijna niet geloven toen oost met 2 volgde. Met de vierkaart in noord bekend was het nagenoeg zeker dat oost een singleton of renonce ruiten had en meer dan een schoppenverliezer (tenzij oost ook nog in het bezit was van A), zag west niet. Dit rechtvaardigde ten volle de sprong naar 6 dat geen enkel probleem voor de leider opleverde.

Op de andere tafel veroorzaakte een creatieve opening de gigantische swing.

Geen ‘normale’ 1 maar in weerwil van de singleton klaveren koos noord voor 1SA(12-14 punten). Zuid gaf met 2 een transfer naar schoppen waarna west de ruiten introduceerde. Noord keek tegen een voor schoppen geweldige hand aan en na 3 verhoogde zuid enthousiast naar de manche.

Een hachelijke positie voor west. Op vijfhoogte bieden? Dat was erg gevaarlijk (misschien had west er beter aan gedaan om na 2 met 2SA in een klap beide lage kleuren aan te bieden)zodat 4 het eindcontract werd. De klaveren werden op deze tafel zelfs helemaal nooit aangeroerd.

Oost kwam tegen 4 uit met A en west deponeerde daar V onder, een hoge kaart om naspel in de hoogst overgebleven kleur (buiten troef) af te dwingen. Oost begreep dat en speelde harten, getroefd in west die A en ruiten speelde zodat ook oost een introever kreeg. Een vaste troefslag was goed voor twee down en +100. Dit bedrag werd lachend van de +1540 van 6-gedoubleerd afgetrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden