Alleen nicht en Leger des Heils vangen uit Canada gezette Len van Heest op

De ontheemde Nederlander Len van Heest, die na 59 jaar Canada moest verlaten, is woensdag op Schiphol opgevangen door een nicht die hij nooit eerder heeft ontmoet. Samen met het Leger des Heils zullen enkele familieleden proberen de ongewilde terugkeer naar zijn geboorteland zo aangenaam mogelijk te maken. Bij aankomst wist Van Heest de massaal toegestroomde media slim te onlopen.

Pieter Hotse Smit
Len van Heest voor vertrek in Vancouver: 'Canada was mijn enige thuis. Daar ben ik nu uitgetrapt'. Beeld Chek News
Len van Heest voor vertrek in Vancouver: 'Canada was mijn enige thuis. Daar ben ik nu uitgetrapt'.Beeld Chek News

Als baby van acht maanden kwam Len van Heest eind jaren vijftig aan in Canada. Hij behield de Nederlandse nationaliteit omdat zijn moeder nooit een Canadees paspoort voor hem regelde. Een uitbundige hippietijd in de jaren zestig en zeventig, met veel drank en drugs, leverde hem een uitgebreid strafblad op. Vanwege aangescherpte wetgeving kon hij, door een celstraf van negen maanden, een aantal jaar geleden opeens worden uitgezet. Na eindeloos procederen oordeelde een Canadese federale rechter vrijdag dat Len (59) na 59 jaar definitief moet vertrekken.

Zijn in Zwolle geboren moeder Trixie van Heest (82) zegt over de telefoon vanuit Courtenay, een stadje in Brits-Columbia, dat ze zeer terneergeslagen zijn vanwege het gedwongen vertrek. Ze vreest haar zoon, die haar hielp in het huishouden, nooit meer te zien. Op de Canadese televisie is te zien dat Len op de luchthaven van Vancouver emotioneel afscheid neemt van een vriendin die hem wegbrengt.

Lens verhaal was niet het enige immigratieverdriet dat dinsdag met vlucht KL682 op het asfalt van Schiphol landde. Trude Douma (28) moest na drie jaar in Canada het land en haar vaste baan op Vancouver Island als paardenfokker vaarwel zeggen. Ze kon niet aantonen dat zij haar werk beter doet dan een Canadees en behaalde te weinig punten voor de 'burgerschapstest'. 'Het wordt steeds strenger', verzucht haar wachtende vader Doeke uit het Friese Dearsum.

De camera's van de media hadden er geen oog voor en zochten naar één iemand: de man met die indrukwekkende grijze baard. Maar Len verscheen niet in aankomsthal 3. Achter de schermen wist hij de opvang van het Leger des Heils ongezien te bereiken. Een woordvoerder vraagt de media zijn wens, voorlopig met rust gelaten worden, te respecteren. Of hij gebruikmaakt van het door hun aangeboden bed, wil het Leger de Heils niet zeggen.

Len van Heest met vriendin op de luchthaven van Vancouver maandag voor vertrek. Beeld Chek News
Len van Heest met vriendin op de luchthaven van Vancouver maandag voor vertrek.Beeld Chek News

Bipolaire stoornis

Met zijn familie in Nederland heeft Van Heest nooit contact gehad. Zijn naasten zijn bang dat de in zijn jeugd gediagnostiseerde bipolaire stoornis, die Van Heest inmiddels onder controle zou hebben, weer opspeelt, zonder bekenden om hem heen. De rechter ging hier niet in mee, omdat het sociale vangnet in Nederland sterk genoeg zou zijn om iemand als Van Heest op te vangen.

Bovendien zou hij zijn kansen om alsnog te mogen blijven hebben verspeeld door steeds weer fouten te maken - ruim veertig keer kwam hij met de Canadese justitie in aanraking. En dus kwam er geen uitzondering op de regel dat een buitenlandse crimineel wordt uitgezet als hij langer dan zes maanden in de cel heeft gezeten.

Op de nicht en een neef na, leert een rondgang langs familieleden in Nederland dat de meesten niet staan te springen de veelpleger bij te staan. 'Zeker niet', zegt een nicht. 'Ik ben op een leeftijd dat ik zelf hulp nodig heb.' Ook de broer van zijn moeder voelt zich niet geroepen een neef die hij nooit heeft gezien onderdak te bieden.

Het maakt het er niet gemakkelijker op voor de 59-jarige man, die voor het eerst zonder zijn moeder in een ander land is. Tegen de Canadese televisie zei hij voor vertrek 'geen idee' te hebben wat hij aan moet met zijn nieuwe leven. 'Canada was mijn enige thuis', zegt Van Heest. 'Daar ben ik nu uitgetrapt. Ze hebben me alles afgenomen.'

Een woordvoerder van het Leger des Heils op Schiphol. Beeld
Een woordvoerder van het Leger des Heils op Schiphol.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden