Alleen in vrieshuizen ligt nog veel Australisch rundvlees

Wat? Rundvlees
Waarvandaan? Australië

Gerard Reijn
De kudde van Australische koeien dunt uit. Beeld Thinkstock
De kudde van Australische koeien dunt uit.Beeld Thinkstock

Ja, Australië is een van de grote exporteurs van rundvlees, dat klopt.

Dat klopte, bedoel je. Want tot nu toe is het land inderdaad nog steeds een van de grote exporteurs, samen met de Verenigde Staten en Brazilië, maar dat houdt nu wel zo ongeveer op.

Hoezo?

De kudde is op. Australië had nooit zoveel koeien als in 2014. De kudde was enorm, want de vraag naar rundvlees nam alsmaar toe. Met name uit China, natuurlijk; dat land bestelde veruit het grootste deel van zijn rundvlees in Australië. Lekker dichtbij immers.

Zo droog was het, dat de koeien in Australiës belangrijkste koeienstaat Queensland reddeloos waren. Als ze al niet stierven van honger en dorst, sneuvelden ze in het slachthuis. Nooit ruimde Australië in zo'n duizelingwekkend tempo zijn rundveestapel. Dertig miljoen stuks in drie jaar.

Terwijl Australië wat droogterampen betreft wel een trackrecord heeft. Geen land met een zo wispelturige rundveestapel. Als het klimaat zich weer eens van zijn droge kant laat zien, kost dat tienduizenden koeien de kop. Begin volgend jaar is de veestapel de kleinste in twintig jaar. En dan loopt de export dus spaak.

Is dat al te merken?

Op een rare manier. Omdat de slachthuizen overuren hebben gedraaid, ligt in de vrieshuizen nog veel ingevroren rundvlees. Maar er komt weinig meer bij: de slachthuizen hebben geen aanvoer meer en ontslaan hun mensen. Hele slachtlijnen staan stil.

Vorig seizoen was het absolute exportrecord van Australië: 1,35 miljoen ton. Dit seizoen wordt de export telkens naar beneden bijgesteld. De laatste verwachting bedraagt 1,19 miljoen ton.

En wat gebeurt er komende maanden?

Even afwachten of de droogte, zoals verwacht, in het voorjaar is afgelopen. Zo nee, dan is er zonneklaar een probleem. Zo ja, dan is er ook een probleem. De kuddes zijn uitgedund, veel boeren hebben zelfs al hun koeien moeten laten afmaken. Als ze al geld hebben om jongvee te kopen, is het de vraag waar ze dat vandaan halen.

Australië verliest, maar wie wint?

De grootste kanshebbers zijn Argentinië en vooral Brazilië. Dat land heeft net een betere positie bemachtigd in de Verenigde Staten: voor het eerst in veertien jaar mag Brazilië daar nu rundvlees naar exporteren. Bovendien heeft Brazilië het geluk dat de eigen munt weinig waard is; de export is dus erg goedkoop.

Brazilië is het nieuwe Australië.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden