Alleen in de Dom is het muisstil

In de Dom van Milaan heerst devote stilte, maar buiten, op het plein, is een massabijeenkomst van religie anno 2002: de religie voetbal....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Binnen, achter de façades van dit monumentale bewijs van bouwkundige beschaving, praat een groot aantal gidsen op gedempte toon over het 'Huis van God', waarvan de bouw in 1386 begon. Mensen zijn in gebed verzonken, lezen een boek of vergapen zich aan de altaren, de orgels, het glas in lood, de vele schilderingen en beelden.

Buiten gelooft de massa in Feyenoord, opgericht in 1908 en deze avond tegenstander van Internazionale. De geur van hasj hangt boven het plein. Bier wordt gedronken, bier en nog eens bier. Velen dragen Feyenoord voor altijd met zich mee, door hun tatoeages; een man torst De Kuip op zijn rug. 'Niemand houdt van ons, maar dat interesseert ons niet', staat in gotische letters op een shirt.

De man op het wagentje die het plein schoonhoudt, geeft het op. Tegen al deze lege blikjes en flesjes valt niet op te vegen. De sfeer is uitgelaten, jolig, doorspekt met soms fraai, dan weer tenenkrommend gezang. Het is de kunst om een zo hoog en wild mogelijk weggetrapte bal in één keer vol te raken.

Toeristen en Italiaanse voorbijgangers kijken gefascineerd dan wel geërgerd naar de invasie uit Nederland. 'Hoer', zingen mannen als een zomers geklede vrouw voorbijloopt. Ze kan erom lachen. 'Milaan is van Feyenoord', zei commentator Herman Kuiphof in 1970, nadat de Rotterdamse voetbalclub de Europa Cup I had gewonnen in Noord-Italië. Milaan, althans het Domplein, is op deze zonnige donderdag in 2002 weer van Feyenoord, althans van de aanhang.

Hans Opmeer, chef Bureau Evenementen van de politie in Rotterdam-Rijnmond, oogt 's middags tevreden, maar de dag is dan nog vele blikjes bier lang. De wedstrijd begint pas om negen uur. Opmeer vertelt dat de Italianen achthonderd carabinieri inzetten en dat ze daar in Italië nooit moeilijk over doen.

In de Dom neemt een priester de ene na de andere gelovige de biecht af. Opeens is in de kerk een echoënde knal te horen. Een bankje is gebroken, suppoosten zijn ontzet. De Nederlandse politie wordt erbij gehaald en begint een onderzoekje.

Af en toe waagt een supporter zich in de stille duisternis van de kathedraal, in de wereld van die andere religie. Van Hooijdonk en Het Legioen uit Brabant genieten van de boeiende gewelven en schilderingen. Sommigen steken een kaars op. Niet voor vrede of een zieke moeder, maar voor de goede afloop van een partijtje voetbal in Milaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden