Alleen het gezond verstand is supporter van FC Limburg

Het betaald voetbal in Limburg maakt zorgelijke tijden door. Financiële problemen en magere prestaties voeren de boventoon. Drie clubs spelen vanaf vandaag in de nacompetitie.

VAN ONZE VERSLAGGEVER IWAN TOL

AMSTERDAM - 'FC Limburg?' Aan de andere kant van de lijn begint Frans Körver hard te lachen. Verdeeld over drie decennia was hij trainer van alle vier de Limburgse clubs, VVV, Fortuna Sittard, Roda JC en MVV. Als iemand weet hoe de sentimenten in het zuiden liggen, is hij het wel. 'Zet maar in je stuk: FC Limburg. Komt. Er. Nooit. Punt.'

Vanavond begint de nacompetitie waarin Roda JC en VVV moeten strijden tegen degradatie. Een rampscenario - geen enkele Limburgse club op het hoogste niveau - dreigt, precies zoals Sef Vergoossen in 2009 voorspelde. 'Maar je hoeft geen deskundige te zijn om dit te hebben zien aankomen', zegt hij.

De oud-trainer van Roda JC, VVV en MVV was een van de voortrekkers van een gezamenlijk Sporting Limburg. 'Drie clubs in een straal van 30 kilometer is te veel', meent hij. 'Tenminste, als je op een gezonde basis structureel in de eredivisie wilt meedraaien. Het achterland is te klein. Dat wijzen alle onderzoeken uit.'

FC Limburg is een eeuwigdurend hoofdpijndossier. Al in 1996 werd er een poging ondernomen om de krachten te bundelen. Het initiatief liep toen stuk op de koppigheid van MVV-voorzitter Benoit Wesly. FC Limburg vond hij een prima plan, maar dan wel met Maastricht als thuisbasis. Juist de hoofdstad zat niet bij de zeven plekken die de provincie had aangewezen voor een nieuw stadion.

In 2009 leken de fusieplannen wél door te gaan, ondanks hevig verzet van verscheidene supportersgroepen. Roda JC-voorzitter Servé Kuijer stapte op nadat zijn gezin met de dood was bedreigd.

Aanhangers van Fortuna Sittard gooiden de ruiten van hun stadion in. En in Maastricht droegen fans massaal T-shirts met de tekst: MVV For Ever, FC Limburg Never.' Maar de initiatiefnemers zetten door: Roda JC en Fortuna Sittard gaven hun fiat voor een fusie.

Er kwam een naam (Sporting Limburg), een tenue (thuis: geel, uit: blauw) en een stadion (het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade). MVV zou later wel aansluiten, was de verwachting. En VVV kon zijn eigen boontjes doppen. Met onverholen trots werd de fusieclub officieel gepresenteerd. Maar Sporting Limburg bestond exact zes dagen.Toen trok de provincie de beloofde financiële steun in. Het voelde er niets voor om de tekorten van Fortuna Sittard aan te zuiveren.

Nu een sportieve malaise dreigt, begint de roep om FC Limburg opnieuw. Direct worden de stellingen ingenomen. Frans Körver zegt: 'Luister eens: zo slecht gaat het helemaal niet met het Limburgse voetbal. Ten eerste: Roda JC en VVV gaan de nacompetitie winnen. En als Veendam en AGOVV niet waren omgevallen, had MVV negen punten meer gehad. Dan waren ze waarschijnlijk kampioen van de eerste divisie geworden. En bij Fortuna Sittard ben ik vaak geweest dit seizoen, die spelen hartstikke leuk voetbal.'

Marketingdeskundige Frank van den Wall Bake, destijds een van de leden van de stuurgroep Topvoetbal in Limburg, ziet het anders. 'Ik snap Körver wel, hij denkt vanuit het sportieve aspect. Maar ik kijk naar de markt. Dan zie ik dat alle drie de clubs in Zuid-Limburg noodlijdend zijn. Elk jaar zijn ze weer afhankelijk van vermogende partijen. Daar kun je geen beleid op voeren.'

MVV stond in 2010 op de rand van een faillissement. De gemeente Maastricht schoot te hulp en betaalde MVV 1,8 miljoen euro voor stadion De Geusselt en schold een schuld van 1,7 miljoen euro kwijt. VVV heeft een nieuw stadion nodig om te kunnen groeien, maar de gemeente Venlo ziet er geen heil in om te participeren in de realisatie van een nieuw onderkomen.

In Kerkrade verlaagde de gemeente onlangs de huur van het Parkstad Limburg Stadion met 300 duizend euro. 'Want als Roda JC nu zou omvallen, zit de gemeente opgezadeld met een schuld van 21 tot 22 miljoen euro', zei verantwoordelijk wethouder Dion Schneider.

En dat Fortuna Sittard is verlost van acute liquiditeitsproblemen, heeft het te danken aan een bijdrage van hoofdsponsor Fitland. Eerder dit seizoen wilde een investeringsmaatschappij van oliesjeiks uit Qatar de club overnemen, zo was het verhaal. Het bleek bleek op drijfzand te berusten.

Het is, in de woorden van Vergoossen, 'struggle for life' geworden in Limburg. 'Geen enkele club kan nog een stap naar voren maken', zegt hij. 'We staan stil. Als je dat wilt, prima. Maar probeer verder te kijken.'

Vergoossen wijst op Racing Club Genk, vlak over de grens bij Maastricht. De Belgische club komt voort uit een fusie tussen Thor Waterschei en Winterslag, twee aartsrivalen. 'Daar was aanvankelijk ook veel verzet. De mensen riepen: 'Ik ga nooit meer.' Maar elf jaar na de fusie speelden ze Champions League. En vorige week reisden er 30 duizend supporters naar de bekerfinale.' Het kan dus wél, wil hij er mee zeggen. Als de ratio het maar van de emotie wint.

FC Limburg zou de sportieve reddingsboei voor het clubvoetbal in zijn provincie zijn, is zijn diepe overtuiging. Maar mochten er ooit weer initiatieven in die richting komen, dan hoeven ze hem niet meer te bellen. 'Ik brand mijn vingers er niet meer aan.' Het dossier kunnen ze wel van hem krijgen. 'Het ligt hier nog in de kast. Het hoeft alleen maar geactualiseerd te worden.'

Sef Vergoossen voetbalman en Limburger

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden