Alleen hebzucht hielp de kinderen door Sinterklaasochtend heen

Ik werd 's avonds laat in een kroeg geronseld om Sint te spelen, en wel meteen de volgende morgen, samen met mijn kersverse Piet. Kostuums lagen al klaar, zo werd ons verzekerd. Met kater en hoofdpijn en in volledig ornaat reden we de volgende morgen naar een voetbalclub in Amsterdam-Noord, waar de kinderen allang niet meer geloofden en de moeders aan de bar ons dreigend aankeken met een blik van 'je gaat ze niks beloven hè!'.

Kleine Sinterklaas Beeld ANP

Bij binnenkomst kreeg Sint een zeer ongeïnspireerde en slordige semi-kindertekening met hanenpoten en harken van een ouder kind, waar met grote letters onder stond: 'Ik wil een racefiets. Verder niks.' De maker was duidelijk ongelovig maar pragmatisch, en hij torende al hoog boven deze nogal ondermaatse Sint uit.

Verderop zaten de kleinere kinderen te zingen en te wachten op de goedheiligman. Ook zij waren teleurgesteld dat de Sint zoveel korter was dan Piet. Alleen hebzucht hielp hen door de ochtend heen. Sint suggereerde een slow handclap waarop Piet zijn befaamde pietendansje zou doen. Dat deed hij met nauwelijks verholen weerzin, de Sint vervloekend.

Al snel mochten we weg en werden we vuil nagekeken door de dames aan de bar achter hun intussen derde bessen-ijs. Toen Sint en Piet buiten stonden na te roken kwamen de oudste kinderen achter hen aan en trokken aan de baard. Snel beloofden we de grote jongen een racefiets en reden we weg, om de zilverlingen te innen, en een dutje te doen.

Niek Barendsen, Amsterdam

Dit was een fantastisch feestdagenverhaal. Wie heeft er een nog beter feestdagenverhaal? Anekdotes van maximaal 200 woorden mogen naar didu@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.