Alleen geld bepaalt straks nog welzijn dieren

Huisdieren zijn straks als het aan het kabinet ligt, overgeleverd aan de genade van de fokkers, stellen Marianne Thieme en Marjolein de Rooij....

Marianne Thieme en Marjolein de Rooij zijn lid van de Partij voor de Dieren.

In een brief aan de Tweede Kamer van 20 oktober jl. schrijft minister Veerman dat dierenwelzijn een belangrijk thema is en dat er nog veel moet gebeuren. Maar in het vervolg van de brief laat hij zijn ware gezicht zien door afschaffing van het Honden-en Kattenbesluit.

Hiermee worden minimumeisen aan de verzorging en huisvesting van honden en katten in fokkerijen geschrapt. Honden en katten worden als gevolg hiervan overgeleverd aan de vrije markt waar geld de boventoon voert en dieren als wegwerpartikelen over de toonbank gaan. Het staat vast dat hierdoor een nieuwe vorm van bio-industrie zal ontstaan waarin honden in kleine, donkere hokken puppies moeten produceren. Deze uitwassen steken nu al af en toe de kop op, maar kunnen op basis van de de bestaande regelgeving worden bestreden.

Het Honden-en Kattenbesluit (HKB) bevat regels voor bedrijven die honden of katten fokken en verkopen. De eisen in het HKB zijn in overleg met de verschillende sectoren en belangenorganisaties opgesteld en zijn geenszins vooruitstrevend. Er is sprake van een minimum welzijnsnorm waaraan bedrijven in een geciviliseerdesamenleving moeten voldoen, vergelijkbaar met de basisnormen voor kinderdagverblijven, horecaondernemingen of een touringcarbedrijf.

Voor de afschaffing van dit besluit geeft de minister twee argumenten. Ten eerste schrijft hij dat effectieve handhaving van dit besluit nagenoeg onmogelijk is. Nu weet iedereen dat het bij handhaving vooral om prioriteiten gaat. Het ministerie van LNV heeft de afgelopen jaren de prioriteiten van de Algemene Inspectiedienst (AID) niet bij dierenwelzijn gelegd, maar de handen vol gehad aan de – zeer dieronvriendelijke – bestrijding van dierziekten als varkenspest en vogelpest.

Ook de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft in deze opsporingsbevoegdheid en heeft in een brief van 22 oktober aangegeven de taken van de AID inzake het Honden-en Kattenbesluit te willen overnemen.

Ons inziens dienen zij hiervoor financieel gecompenseerd te worden, maar ook zonder dat wil de Dierenbescherming dit belangrijke besluit handhaven. Zelfs als een wet niet of nauwelijks wordt gehandhaafd, vervult zij wel degelijk een belangrijke functie. Want gelukkig is het nog steeds zo dat de meeste mensen zich, ook zonder grote kans op vervolging, gewoon aan de wet houden. Er zijn voldoende praktijkvoorbeelden bekend van fokkers van honden of katten die hemel en aarde bewegen om aan de voorwaarden van het HKB te kunnen voldoen, gewoon omdat zij het beste voor hun dieren willen. De taak van de overheid om mensen van goede wil te ondersteunen, mag niet worden onderschat.

Een tweede argument van de minister betreft de rol van Europa. Veerman is niet van plan strengere eisen aan dierenwelzijn te stellen dan Europa voorschrijft. Dat wordt makkelijk omdat er geen enkele Europese regel voor het welzijn van huisdieren bestaat. Veerman geeft ook op geen enkele manier aan van plan te zijn druk uit te oefenen op Brussel om alsnog tot een Europese regeling te komen.

Wij vinden dat de minister hiermee wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid en de situatie op het gebied van dierenwelzijn tientallen jaren terug in de tijd zet, gelet op de toetreding straks van de Oost-Europese landen tot de EU. De kans dat er nog Europese regels komen voor het fokken van honden en katten is dan voorgoed verkeken. Daarbij is zijn redenering inconsequent. Als het gaat om het softdrugsbeleid, abortus, euthanasie of het homohuwelijk zijn wij trots op onze vooruitstrevendheid en lopen we met plezier uit de pas met Brussel. Maar als het om het dierenwelzijn gaat, verschuilt Nederland zich plotseling achter Europa.

Dieren hebben recht op een minimale bescherming. Het zou Veerman sieren als hij dit proefballonnetje laat varen en zijn verantwoordelijk neemt. Door handhaving van de regels voor dierenwelzijn prioriteit te geven en ook hier koploper in Europa te worden. Wie zorgt er anders nog voor deze kwetsbare groep?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden