Alleen eens over Arabische lente

Egypte en Tunesië krijgen de komende drie jaar hulp ter waarde van veertig miljard dollar (28 miljard euro) om de overgang naar een democratisch stelsel te vergemakkelijken. De landen van de G8, bijeen in Deauville, willen tot 2013 zo'n dertig miljard dollar investeren, deels via banken, deels via bilaterale contracten. Daarvan is 3,5 miljard dollar afkomstig van de Europese Investeringsbank. Tien miljard dollar zou moeten komen uit de rijke Arabische golfstaten.

DEAUVILLE - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had op verzoek van de G8 becijferd welk bedrag werkelijk nodig is om daarnaast ook Syrië, Jordanië, Marokko en Libanon in sociaal en economisch opzicht stabiliteit te geven. Dan gaat het om 160 miljard dollar voor de komende drie jaar.


Veel tastbaars leverde deze 37ste bijeenkomst van de acht grote economieën verder niet op. Op milieugebied bleek het moeilijk tot afspraken te komen. Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Duitsland - de Europese deelnemers - stuurden aan op verdergaande klimaatakkoorden, ter voorbereiding op de klimaattop in Durban later dit jaar. Ze stuitten daarbij op de onwil van de Verenigde Staten, Rusland, Japan en Canada, die zich niet willen vastleggen op beperkende maatregelen.


De Amerikaanse president Obama liet weten niets te zien in afspraken die in het verlengde liggen van Kyoto. De kansen op een succesvol overleg in Durban zijn daarmee aanzienlijk verkleind. Ook een voorstel om de winning van grondstoffen aan banden te leggen door strenger toezicht verplicht te stellen, haalde het niet. In de slotverklaring staat nu dat dit 'op basis van vrijwilligheid' moet gebeuren.


Gemakkelijker bleek het tot overeenstemming te komen over de Arabische opstanden. Tegen Syrië worden zwaardere sancties ingezet als de onderdrukking doorgaat. Daartoe zullen voorstellen worden gedaan in de Veiligheidsraad.


Over Libië is de tekst minder stellig, omdat Rusland er afwijkende opvattingen op na houdt. Wel wordt Kadhafi opgeroepen geen geweld tegen de eigen bevolking te gebruiken. Volgens Russische diplomaten is Medvedev zowel door Kadhafi als door de westerse coalitie gevraagd te bemiddelen. Obama en Sarkozy waren het er wel over eens dat het snel gedaan moet zijn met de strijd in Libië. 'We willen het karwei afmaken,' zei Obama.


Het gebrek aan politieke eensgezindheid werd enigszins aan het oog onttrokken door presidentsvrouwe Carla Bruni, die de leiding had over het programma voor de partners (ze zette analfabetisme op de agenda). De tijd van speculaties is definitief voorbij: Bruni is zwanger, en zal de komende maanden haar officiële activiteiten beperken.


Op president Sarkozy lijkt dat een gunstige uitwerking te hebben. Hij toonde zich tijdens beide persconferenties bescheiden, deskundig en ontspannen; niet eenmaal refereerde hij uit eigen beweging aan de toestand van zijn vrouw. Sarkozy was, bij afwezigheid van Strauss-Kahn, de enige Fransman op het eerste plan.


Nu ook Hillary Clinton haar steun voor Christine Lagarde heeft uitgesproken, lijkt de opvolging van DSK als hoofd van het IMF een gelopen race.


Commentaar pagina 30

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden