Alleen doden en sceptici pendelen niet

Vraagje aan de pendel. 'Ben ik morgen jarig?' Kans van 1 op 365, schrikkeljaren niet meegeteld, en het stukje hout aan een draad beweegt met de klok mee....

HENRICO PRINS

Zie je wel. Pendelen werkt niet. Pendelen is een onbetrouwbaar houvast voor besluiteloze en anderszins dolende zielen. Pendelen hoort thuis in de categorie van 'muntje opgooien' en 'staat het stoplicht straks op groen, win ik morgen een miljoen'.

Enfin, zulke platte conclusies zijn dus licht te verbinden aan de resultaten van een simpel onderzoekje achter het bureau. Maar het valt te leren hoor, het kloek swingen met een koordje. C. Lambregts is dit weekeinde in Hilversum begonnen met het geven van een cursus Praktisch Pendelen. Zijn lesreeks in Ajña, een 'centrum voor intuïtieve ontwikkeling en alternatieve geneeswijzen', kent achttien deelnemers en in april begint een nieuwe serie, want, zegt hij, 'd'r gaan er niet meer in'.

'Iedereen kan het', zegt Lambregts ook. 'Alleen de doden pendelen niet.' Nou ja, alleen de doden - met mensen die onwrikbare standpunten in hun onderbewuste hebben opgeslagen, de rasechte sceptici, kan de leraar al evenmin veel aanvangen.

Op 'een oneindig aantal' gebieden is de pendel te gebruiken, meldt het cursusboek: 'medisch, militair, bedrijfsmatig' and so on. Maar de arts, de generaal en de directeur die voor het nemen van ingrijpende beslissingen hun lot geheel en al overlaten aan de nukken van het zwengelende ding, worden ook door Lambregts voor gek verklaard.

Laat vooral je verstand werken, vindt hij. Vaar niet blind op de pendel, en wat de betrouwbaarheid aangaat: 'Die is het grootst als de vragen jezelf betreffen.' Het cursusboek maakt gewag van een 'stap-voor-stapmethode' die de pendelaar in staat stelt 'gezondheid, levensenergie en persoonlijke ontwikkeling' positief te beïnvloeden.

Daartoe moeten eerst ontspanningsoefeningen worden gedaan en dienen de 'ja en nee-bewegingen mentaal te worden geprogrammeerd' - geen kinderachtige bezigheid, want het stellen van vragen is zo ongeveer een vak apart. Wie verwacht dat de pendel na de vraag 'Wat eten we vanavond?' uit zichzelf op de proppen komt met een menu van aardappelen, andijvie en een gehaktbal met vette jus, komt bedrogen uit. Ja en nee, dat zijn de mogelijkheden, langzaam toewerken naar het doel is het devies.

Goed. Even mentaal programmeren nu, lekker concentreren en zo. Laatste vraag. 'Staat dit stukje woensdag in de krant?' Cirkeltje linksom. Nee dus. Fout.

HP

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden