Alleen de ringen gaan stroefjes om

De residentie mag dan voor het eerst sinds lange tijd het decor vormen van een koninklijke bruiloft, van orangistische uitbundigheid is zaterdag bij het kerkelijk huwelijk van prins Constantijn en prinses Laurentien geen sprake....

Volgens de politie hebben zich zo'n 15 duizend toeschouwers verzameld in de binnenstad, waar op 100 duizend belangstellenden was gerekend. De meeste belangstellenden zitten thuis voor de tv: gemiddeld ruim 2,5 miljoen kijkers, meldt de dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS.

Omstanders zwaaien ingetogen naar de passerende leden van de koninklijke familie en zetten af en toe een lied in. Het protocollaire hoogtepunt, de uitwisseling van het ja-woord, wordt echter begroet met gejuich dat gedempt doordringt tot in de kerk.

En dan is er de Kus. Meermalen hebben Constantijn en Laurentien de fotografen en cameralieden teleurgesteld. Ze willen graag zelf de regie over hun huwelijk voeren. Maar op het bordes van paleis Noordeinde, waar het bruidspaar de bijvalsbetuigingen van het publiek in ontvangst neemt, moeten zij eraan geloven. Het gaat van harte en applaus is hun deel.

Verderop aan het Buitenhof wordt de kus live uitgezonden op een enorm beeldscherm. De tientallen toeschouwers reageren verheugd. Vanaf het scherm zwaait het bruidspaar hen uitbundig toe. Een enkeling zwaait terug. 'Het is toch mooi dat we dit weer eens meemaken', zegt een van hen enthousiast. 'Misschien gaat zijn oudste broer in Amsterdam trouwen. In januari, op een regenachtige dag. Dat zijn niet de goede ingrediënten voor een feest.'

In Den Haag weten ze wel hoe je zoiets moet aankleden. Omstreeks tien uur nemen de eerste folkloristische deputaties de hun toegewezen plaats in voor de Grote of Sint Jacobskerk. De afdeling Zeeuws-Vlaanderen moest er om vier uur voor uit de veren. De Zeeuwen hebben het ervoor over, hoewel zij dreigen te worden gemarginaliseerd door de in kleurrijke kostuums gehulde vendelzwaaiers uit Noord-Brabant.

De kerk druppelt vol met gasten: vertegenwoordigers van de Britse, Japanse, Belgische en Noorse vorstenhuizen, jaarclubgenoten van bruid en bruidegom en anonieme hoedendragers. Binnen gaan velen met succes op zoek naar bekenden. De fractievoorzitters uit de Tweede Kamer zijn er al, evenals enkele ministers. Bram Peper en echtgenote hebben een mooie plaats in vak P, in de nabijheid van Paul van Vliet.

Trompetgeschal weerklinkt: het koninklijk paar treedt de kerk binnen. De ivoorwitte bruidsjapon van radzimir-zijde, ontworpen door Edouard Vermeulen van het Brusselse modehuis Natan, valt duidelijk in de smaak. Dominee C.A. ter Linden heet het paar als oude bekenden welkom: 'Lieve Laurentien, goede Constantijn.'

De vader van de bruid, minister Brinkhorst, leest voor uit Genesis, prins Willem-Alexander uit Johannes. De uitwisseling van de ringen verloopt wat stroef, maar verder gaat alles volgens het boekje. 'Als er geen verfbommetjes worden gegooid', merkt een kerkganger op, 'krijgt Den Haag ook het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden