'Alleen de lijf-wedstrijden leveren iets op'

Mooie scenario's doemden op tijdens de best en laatst bekeken uitzending van Sport7. Als Feyenoord en Ajax niet inbinden, dan donderen we ze toch gewoon uit de competitie!...

Nee, zeiden Michael van Praag en Jorien van den Herik. Zij willen zelf met de bezoekende clubs kunnen onderhandelen over de tv-rechten. Dus Feyenoord speelt thuis tegen Vitesse en Van den Herik belt op naar Aalbers, zijn collega-voorzitter. 'Luister eens, Karel, we zitten lichtelijk in de nesten. Die wedstrijd van zondag zijn we nog niet kwijt. De NOS wil er 650 gulden voor betalen maar dat schiet natuurlijk niet op. Laat staan dat we voor jullie rechten als uitspelende club ook nog iets kunnen betalen.'

Het is dan woensdag. Van den Herik belooft uiterlijk twee dagen later mee te delen waar en voor hoeveel hij de wedstrijd alsnog heeft ondergebracht. Daarvan is afhankelijk over welk bedrag alsnog met Vitesse onderhandeld kan worden.

Op vrijdag wordt het spannend. Tenerife-TV heeft namens de Canarische Eilanden een aanbod gedaan voor het uitzenden van een samenvatting, omdat ze daar zulke goede herinneringen hebben aan Feyenoord. Maar een substantieel bedrag is het niet, deelt Van den Herik aan Aalbers mee. 'Jullie wilden toch het onbeperkt en exclusief recht op de uitzend-rechten', zegt Aalbers. 'Ja, maar het valt een beetje tegen met de verkoop daarvan', antwoordt Van den Herik, 'en zoals onze KNVB-directeur Vogelzang al zei, het enige dat echt nog iets oplevert zijn lijf-wedstrijden.

Het wordt zondag en Aalbers wordt nu lichtelijk ongeduldig. Aalbers wenst hom of kuit en eist 200.000 gulden. Anders komt Vitesse niet naar de Kuip.

De desbetreffende fax bereikt Van den Herik pas in de VIP-lounge. Aalbers heeft bij ontstentenis van een antwoord inmiddels besloten zijn ploeg thuis te houden. Een vriendschappelijke wedstrijd tegen het derde team van FC Didam leek profijtelijker dan de reis naar Rotterdam. De halfvolle Kuip blijft nog lang halfvol en wordt verbouwd.

Feyenoord protesteert bij de KNVB. Vanwege een ernstige verstoring van het competitieverloop door Vitesse. Staatsen, inmiddels namens zijn bureau BCG voor vijfduizend gulden per dag adviseur van de voetbalbond, zegt tegen Van den Herik: 'Sorry, maar deze ontwikkelingen had u wel degelijk kunnen voorzien.'

H.v.W.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden