Alleen de jubileegirl zelf zingt niet mee

De lippen van Elizabeth bewogen niet toen in de achtertuin van Buckingham Palace als grote finale de hippiesong All You Need is Love werd ingezet....

Van onze correspondent Peter de Waard

De bijna overgeorganiseerde viering van Elizabeths gouden regeringsjubileum kreeg op het laatste moment toch een spontaan tintje. Dankzij een binnenbrandje op zondagavond, een tekort aan mobiele toiletten in de paleistuin - waardoor sommigen een plaatsje achter de koninklijke struiken opzochten - en Tom Jones' Sexbomb week de Party At The Palace af van het uitgeschreven scenario.

Glijpartijen in de modder waren er echter niet. Wel was er een koninklijke loge met onder meer Yoko Ono, Richard Branson, Tony Blair en de dichter Andrew Motion. Alle sterren - zichzelf tegenwoordig Sir of Dame noemend - waren zich ervan bewust dat niet alleen zij maar ook hun fans ouder en wijzer zijn geworden. Het geluid was aangepast, het gazon bleef gespaard en de oproep tot revolutie had plaatsgemaakt voor een ode aan de monarchie.

'Ik zal mij goed gedragen. Mijn moeder heeft mij het nog zo op het hart gedrukt', beloofde Ozzy Osbourne. 'Maar het is wel saai', merkte hij even later op.

In de achtertuin van Buckingham Palace ging geen van de sterren zich aan drank en drugs te buiten. 'We gaan ervoor. Voor de muziek dan', riep Phil Collins.

De groten van de Britse popmuziek plus enkele Amerikaanse popveteranen als Beach Boy Brian Wilson en Tony Bennett maakten er een daverend spektakel van. Megahits werden opgevoerd door groepen in onmogelijk lijkende samenstellingen, zoals Tom Jones met Blue, Baby Spice Emma Burton met The Corrs, Joe Cocker met Steve Winwood en Paul McCartney met Eric Clapton.

En als daverend slot zongen ze allemaal samen All You Need is Love dat sinds gisteren als het plaatsvervangend volkslied zal gelden.

Zaterdagavond hadden de coryfeeën van de klassieke muziek al voor de koningin, kroonprins Charles en zijn vriendin Camilla Parker Bowles (gepromoveerd naar de tweede rij) hun eigen evergreens ten gehore gebracht. Net als bij het popconcert hadden slechts twaalfduizend gelukkigen een kaartje kunnen bemachtigen voor een stoeltje in de tuin. Buiten de paleispoort stonden toen veertigduizend mensen te kijken naar grote schermen.

Gisteravond was het op The Mall een gekkenhuis. Een half miljoen mensen vormden een zingende mensenzee van de poort van Buckingham Palace tot Trafalger Square.

Velen hadden hun tent en slaapzak meegenomen. Vandaag volgen nog de rijtoer met de gouden koets, een dankdienst in de St.Paul en de balkonscene. Daarna zal de rest van Groot-Brittannië even kunnen uitblazen. Alleen de vorstin zelf zet haar programma onverdroten voort. Maar zij heeft haar stem dan ook gespaard.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden