Alleen China mag vuile lucht meten

Buitenlandse ambassades en consulaten mogen geen eigen gegevens over de luchtvervuiling in grote steden als Peking en Shanghai meer naar buiten brengen. Dat heeft het Chinese ministerie van Milieu dinsdag laten weten. Volgens Peking zijn alleen de officiële Chinese metingen 'gestandaardiseerd en rigoureus'.

VAN ONZE CORRESPONDENT HANS MOLEMAN

SHANGHAI - De maatregel komt nadat de autoriteiten in Peking in hun hemd waren gezet door een meetstation van de Amerikaanse ambassade, dat aantoonde dat de luchtvervuiling veel erger is dan de Chinese hoofdstad zelf meldt. De Amerikanen laten sinds 2008 elk uur per Twitter weten hoe schoon de lucht is in Peking.

De hoofdstad wordt al jaren geteisterd door periodes van zware, gelige smog die het gevolg is van een combinatie van uitlaatgassen van miljoenen auto's en stof van bouwwerken en verdroogde gebieden in het achterland. China's eigen metingen reppen niettemin op zulke slechte dagen vaak van 'lichte' vervuiling, omdat fijnstof minder wordt gemeten.

Na deze blamage besloten de autoriteiten enkele maanden geleden hun eigen meetnormen te verfijnen, maar dit zal zeer geleidelijk gebeuren. Volgens staatssecretaris van Milieu Wu Xiaoqing is het niet juist westerse normen op Chinese luchten los te laten, omdat China nog een minder ontwikkeld land is. De normen die China hanteert zijn daaraan gekoppeld, aldus Wu. Hij stelde ook dat het in strijd is met de Weense conventie dat ambassades op eigen houtje de luchtkwaliteit meten. Behalve in Peking waren de Amerikanen ook op hun consulaat in Shanghai begonnen met metingen.

Het Chinese publiek heeft al jaren groeiende twijfel over de veiligheidsnormen van autoriteiten toepassen voor lucht, water en voedsel. Onlangs bleek dat 70 procent van de bevolking de kwaliteit van het voedsel niet meer vertrouwt. De kwaliteit van het water is door de snelle industriële ontwikkeling en gebrek aan milieubescherming zodanig achteruitgehold dat het meeste water uit rivieren en meren niet meer geschikt is als drinkwater.

Ook de meeste kustwateren en baaien zijn inmiddels ernstig vervuild, liet het milieuministerie onlangs weten. In deze wateren wordt veel vis gekweekt, waarvan de kwaliteit maar sporadisch wordt gecontroleerd.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden