Column

Alleen Bram kan ons tot eenheid smeden

 

Bram Moszkowicz tijdens de persconferentie van de politieke partij VNL. Beeld anp

Toegegeven, er zijn urgentere zaken die onze aandacht verdienen - bootvluchtelingen, Iraanse atoombom, privacy & cybercrime - maar je moet als columnist werkelijk een hart van steen hebben om niet een ogenblik te verwijlen bij Bram Moszkowicz als lijsttrekker van de partij Voor Nederland (VNL).

De populaire ex-advocaat heeft er zin an. Naar eigen zeggen is hij 'bevrijd van de angst om te vallen', wat logisch is als je het diepste dieptepunt hebt bereikt. Ook is Bram, naar eigen zeggen, niet bang meer om door de media neergesabeld te worden, wat goed uitkomt voor de journalisten die hem nog meer gaan volgen dan zij in het verleden al hebben gedaan. Het underdogeffect dat zij tezamen veroorzaken, zal Bram vanuit de diepste krochten optillen tot een niveau dat hij nooit eerder heeft bereikt.

Bram for president!

U denkt misschien dat zoiets onmogelijk is, maar Pim Fortuyn was ook hard op weg. Bovendien is het Nederlandse electoraat tot alles in staat. Laat ons daarom even fantaseren over een mogelijk scenario, waarbij Bram aan het eind een triomfantelijke entree maakt in het Catshuis. Meestal gaat een premier daar niet wonen, maar aangezien Bram komt van een flatje boven een shoarmatent zal hij deze kans niet laten schieten.

Stel u voor: bij de komende verkiezingen wordt links weggevaagd en behaalt rechts een verpletterende overwinning. VNL en de PVV zijn zo groot dat zij samen een regering vormen - met Bram als premier en Wilders als vicepremier. Zo'n coalitie heeft allerlei voordelen, om te beginnen met de overzeese problemen die in één klap zijn opgelost. De relatie met Suriname wordt genormaliseerd en Brams oude vriend Desi Bouterse komt naar Nederland om in de partytent voor het Catshuis een berendansje uit te voeren. Eindelijk weer vrolijkheid in Den Haag!

Dat Desi niet zal worden gearresteerd, heeft hij te danken aan Brams andere oude vriend, Willem Holleeder, die de nieuwe minister van Justitie zal zijn. Aanvankelijk zal deze minister zijn functie vanachter tralies moeten bekleden, maar dat probleem zal spoedig per decreet zijn opgelost.

Natuurlijk zitten er voor VNL nog een paar interessante posten in het vat. Wat dacht u van Leon de Winter op Buitenlandse Zaken? Die zal zorgen voor een drastische wijziging van het beleid. Nederland zal weer ouderwets vierkant achter Israël staan, asielzoekers worden teruggestuurd naar het land van herkomst en ook doen wij mee aan wapenleveranties voor Oekraïne. Een speciaal staatssecretariaat wordt geschapen voor Thierry Baudet. Hij gaat voortaan Emancipatiezaken doen, in het bijzonder de emancipatie van de man. Verder zal hij onderzoeken hoe Nederland zo snel mogelijk uit de Europese Gemeenschap kan treden.

Even zal er onenigheid zijn over de benoeming van de minister van Economische Zaken. Aanvankelijk denkt men aan Ewald Engelen, maar die loopt gillend weg onder de uitroep dat hij 'totaal verkeerd begrepen is'. Daar-na komt men als vanzelf bij de ondernemer Erik de Vlieger terecht, maar omdat De Vlieger voor die post toch een pietsie te licht wordt bevonden, blijft het bij een staatssecretariaat voor Zelfontwikkeling. De Vlieger zal tevens het nieuwe departement beheren voor Smaad, Stalking en Praatjesmakerij, dat gelieerd is aan het ministerie van Justitie.

In niets zal Bram I lijken op de stoet van dwergen, die wij hebben gezien bij voorgaande kabinetten. Ineens kan Nederland weer op volle kracht vooruit. De gulden komt terug en de Orde van Advocaten wordt aan alle kanten doorgelicht, een onderzoek dat niet zonder personele gevolgen zal blijven. Het faillissementsrecht gaat op de schop en de gerechtsdeurwaarders moeten voor hun toekomst vrezen.

Wat de publieke oproep betreft, is men snel klaar. Die wordt afgeschaft, met uitzondering van Powned en de talkshows van Pauw en Jinek, zij het onder de voorwaarde dat Bram daar elke avond mag zitten voor het gesprek met de minister-president. Elke bewindsman zal weer een echte dienstauto krijgen: geen lullige Audi, maar een Aston Martin of een BMW uit de 7-serie. Overigens wordt het proces tegen de Maseratiman gestaakt, omdat men hem nodig heeft op het ministerie van Woningbouw.

VNL is een uitgelezen kans om Nederland er weer bovenop te helpen. Een belangrijke reden voor optimisme is dat er - naar voorbeeld van de Bush-dynastie - nog drie broers van Bram in de coulissen staan te trappelen. Ik begrijp de scepsis, maar zonder voorbehoud durf ik te stellen dat Bram Moszkowicz over het unieke vermogen beschikt Nederland weer te smeden tot een eenheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden