NieuwsGamestop

Alleen BinckBank zet rem op aankopen GameStop, Nederlandse banken grijpen niet in

Met uitzondering van BinckBank, dat veel particuliere beleggers heeft, ondernemen Nederlandse banken nog geen actie tegen klanten die in aandelen zijn gestapt waarin grote hedgefondsen short zijn gegaan in de verwachting van een koersdaling. BinckBank maakte vrijdag bekend aankooptransacties van deze activistische beleggers te hebben geblokkeerd.

Peter de Waard
Een protest voor de beurs in New York als reactie op Robinhood.  Beeld Anadolu Agency via Getty Images
Een protest voor de beurs in New York als reactie op Robinhood.Beeld Anadolu Agency via Getty Images

Binck volgde daarmee het voorbeeld van effectenbemiddelaars in de VS zoals Robinhood. Woordvoerder Ronald Veerman zegt dat de bank klanten tegen zichzelf in bescherming wil nemen. Niet alleen is het zeer riskant, ook lopen de beleggers de kans van manipulatie te worden beschuldigd.

Opgeroepen door sociale mediasite Reddit zijn in de VS vorige week kleine beleggers massaal aandelen gaan kopen van fondsen zoals computerspelletjesketen GameStop, bioscoopketen AMC en de mobiele telefoonaanbieders Nokia en Blackberry. Hiermee hebben zij forse koersstijgingen veroorzaakt, waarmee ze grote hedgefondsen in de wielen hebben gereden, die juist hadden gespeculeerd op koersdalingen. Een van deze hedgefondsen, Melvin Capital, maakte bekend inmiddels 4,5 miljard dollar aan verliezen te hebben geleden.

De actie van de kleine beleggers kan op veel sympathie rekenen omdat hedgefondsen worden gezien als de aasgieren van de financiële markten die een slaatje slaan uit de ellende van bedrijven (of landen).

null Beeld Hollandse Hoogte / SIPA Press
Beeld Hollandse Hoogte / SIPA Press

De Nederlandse toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) is bezorgd over de hype. ‘De AFM staat pal voor eerlijke en transparante markten. Deze groep Amerikaanse beleggers geeft een duidelijk signaal af dat ze daar geen vertrouwen in hebben. Dat signaal moeten toezichthouders serieus nemen’, zegt AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom. ‘De markt moet eerlijk en transparant zijn.’

De drie grootbanken zijn nog niet in actie gekomen. ING zegt de ontwikkelingen op de voet te volgen. ‘Op dit moment overwegen wij geen soortgelijke maatregelen zoals bij Robinhood en Binck.’ ING zegt het aandeel GameStop ook niet in het assortiment te hebben, wel Blackberry en Nokia. ‘Buiten beurstijden geldt sowieso dat er bij ING gelimiteerde orders opgegeven kunnen worden.’

ABN Amro zegt op dit moment eerst te willen inventariseren of dergelijke beleggingen onder haar klanten veel voorkomen. ‘Op basis van die inventarisatie bepalen we of en welke actie nodig is.’ Rabobank laat weten de ontwikkelingen rond GameStop te monitoren. ‘Voorlopig is het niet aan de orde om actie te ondernemen.’

De VEB, de belangenvereniging van particuliere beleggers, spreekt van een levensgevaarlijk spel. ‘Particuliere beleggers lopen een groot risico op financiële klappen als de zeepbel barst. Dit is erger dan het casino, dit is spelen met vuur’, zegt adjunct-directeur Errol Keyner.

De banken bevinden zich op glad ijs als ze kleine beleggers niet toestaan riskante transacties te doen, zoals het kopen van callopties. In de VS zijn al congresleden in het geweer gekomen tegen de beperkingen die aan kleine beleggers worden opgelegd.

Lees verder

Miljoenen kleine beleggers zorgen voor revolutie op de beurs: ‘Alsof we Robin Hood waren’
Kleine beleggers hebben op beurzen wereldwijd paniek veroorzaakt door massaal aandelen te kopen die juist minder waard hadden moeten worden. Een van hen is een ‘kleine, gewone’ modewinkelier op Vlieland. ‘Het was zenuwslopend, het vloog echt alle kanten op.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden