Alleen bij Ware Finnen is Libertas echt populair

Als we Declan Ganley, de oprichter van de eurosceptische Libertas-beweging mogen geloven, is de verkiezingscampagne van zijn partij voor de Europese verkiezingen van juni dit jaar te vergelijken met de heroïsche verdediging van Wenen door de Polen in 1683....

Bert Lanting

Maar voorlopig lijkt de Ierse zakenman die de drijvende kracht was achter de geslaagde campagne in Ierland tegen het Verdrag van Lissabon nogal wat moeite te hebben zijn verkiezingsleger uit de grond te stampen. Ganley wil in alle 27 EU-landen kandidaten naar voren schuiven voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Op die manier wil hij van de verkiezingen een echt Europees referendum maken ‘tegen het ondemocratische Brussel en het Lissabon-verdrag’.

Om steun te zoeken voor zijn campagne trok Ganley onlangs naar Polen, waar hij de kiezers probeerde te paaien door de vergelijking te maken met de verdediging van Wenen en het verzet van de Polen tegen de nazi’s. Erg veel succes lijkt hij voorlopig niet te hebben bij het rekruteren van nieuwe Poolse helden. Vooralsnog moet hij het vooral doen met sympathisanten uit ultra-conservatieve hoek, zoals de Liga van Poolse Families en de Zelfverdedigingpartij, die vooral naam hebben gemaakt met veldtochten tegen homo’s en abortus.

Ook in Finland heeft Libertas totnogtoe slechts de steun weten te krijgen uit rechtse hoek. Libertas gaat daar samenwerken met de Ware Finnen-partij. De naam zegt het al: hun voornaamste programmapunt is de instroom van immigranten aan banden te leggen. De leider van de Ware Finnen, het Finse parlementslid Timo Soini, wil als kandidaat voor Libertas meedoen, maar heeft al laten weten dat hij niet van plan is ook daadwerkelijk in het europarlement te gaan zitten als hij wordt gekozen.

In Groot-Brittannië heeft Ganley ook een ultra-conservatief aan de haak weten te slaan: Lord Alton, die in het Britse Hogerhuis zit en vooral bekend staat als fervent tegenstander van abortus. Maar er is ook een vette vis aan Ganley’s hengel blijven hangen: Kevin O’Connell, die heeft gewerkt als plaatsvervangend directeur van Europol en ooit verantwoordelijk was voor de veiligheid van de Britse koninklijke familie.

Maar in andere landen zoekt Libertas nog steeds naar geschikte kandidaten. Volgens een woordvoerster is Ganley in gesprek met ‘enkele’ Nederlanders, maar wie dat zijn, wil ze absoluut niet kwijt. ‘Dat krijgt u over een paar weken te horen, maar er zitten sterke kandidaten bij’, verzekert ze.

De campagne van de Ierse miljonair kreeg deze week de wind in de zeilen toen de leiding van het Europees Parlement Libertas als een Europese partij besloot te erkennen. Daarmee krijgt de partij recht op ruim 200 duizend euro subsidie voor de verkiezingscampagne, maar Ganley liet meteen weten dat het hem niet om het geld, maar om de erkenning is te doen.

Maar het feest was snel voorbij. Een paar dagen later besloot het parlement de erkenning voorlopig op te schorten, omdat twee van de aanvragers (voor erkenning zijn handtekeningen nodig van parlementariërs uit minstens zeven EU- landen nodig) achteraf lieten weten dat zij toch niets met Libertas te maken willen hebben.

Voor Ganley is het alleen maar een bewijs dat de EU ‘ondemocratisch’ is. Volgens hem heeft de liberale fractie de Est Igor Grazin onder grote druk gezet om hem te dwingen zijn handtekening te herroepen. ‘In heel mijn carrière in het zakenleven heb ik nooit zoiets walgelijks gezien!’, foeterde hij. Maar nog is de slag om het nieuwe Wenen niet verloren. Over een paar weken beslist de leiding van het parlement of Libertas toch nog het stempel van goedkeuring krijgt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden