'Alleen barbaren, zoals de Fransen, eten paardenvlees'

In Groot-Brittannië is grote ophef ontstaan over paardenvlees dat is verwerkt in diepvrieslasagnes. Producten van het merk Findus zijn uit de supermarkten gehaald omdat het vlees afkomstig was van paarden, zonder dat de verpakking dat vermeldde. 'Alleen barbaren, zoals de Fransen, eten paardenvlees', vertelt een universitair docent Engelse taal en cultuur.

Paarden van de Royal Horse Artillery paraderen in Green Park ter ere van koningin Elizabeth Beeld getty

Barbaars
'Britten beschouwen het eten van paardenvlees als iets barbaars. Iets voor Fransen', vertelt John Flood, docent Engelse taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen grinnikend. 'Alleen barbaren eten paarden, slakken en kikkerbillen. Niemand in het Verenigd Koninkrijk zou met een goed geweten paardenvlees eten.'

Flood, Iers van komaf, kan zich niet herinneren dat de eilandbewoners ooit anders over het eten van paarden hebben gedacht. 'Paarden waren vroeger van grote economische en militaire waarde en zijn in de loop van de tijd steeds meer beschouwd als huisdier, net zoals katten en honden.

Er zijn veel voorbeelden van de Britse liefde voor paarden te noemen volgens Floods. 'Elke Brit zal nog weten hoe het paard heette dat in 1983 werd gekidnapped, waarschijnlijk door de IRA. Shergar'. De Britten beschouwden deze kidnapping als een afschuwelijk iets, terwijl de IRA in die tijd ook bij mensen regelmatig slachtoffers maakte. 'Denk maar niet dat de Britten nog weten wie die mensen waren hoor. Maar Shergar kennen ze nog wel.'

Ook het kinderboek 'War Horse', later werd verfilmd door Steven Spielberg, is een goed voorbeeld van de paardenliefde volgens Floods. 'Het verhaal van de Eerste Wereldoorlog wordt verteld vanuit het perspectief van een paard. Dat geeft wel aan hoe erg we gehecht zijn aan paarden'.

Slecht vlees
'Met paardenvlees is niets mis maar je wordt niet vrolijk van het vlees dat de Engelsen op hun bord kregen', vertelt paardenslager Peter Wisker uit Haarlem. In de afgelopen weken werd paardenvlees uit Roemenië via Luxemburg en Nederland verscheept naar onder andere het Verenigd Koninkrijk. 'Dat vlees is van slechte kwaliteit. Kleine paarden met dikke pezige benen. Daarom is het vlees ook zo goedkoop', aldus Wisker.

'Paardenvlees is vrij mager vlees en goed te vergelijken met rundvlees', vertelt Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum. 'Er zitten ongeveer evenveel eiwitten en vetten in', zegt ook Jeanne de Vries, die onderzoek doet naar humane voeding voor Wageningen University. 'Van de aanwezige vetten is eenderde verzadigd en de rest onverzadigd. Ook vergelijkbaar met rundvlees.' Al met al is er niks mis met paardenvlees volgens De Vries. 'Een prima bron van ijzer en eiwitten.'

Gillende meisjes
Ook in Nederland ligt het eten van paarden vlees soms gevoelig. 'Vooral jonge paardrijdende meisjes rennen hier soms gillend voorbij', lacht Wisker. Toch denkt hij niet dat de ophef in Nederland zo groot zou zijn als nu in het Verenigd Koninkrijk. 'De Britten zien het paard nog echt als edel dier. Maar we zouden hier ook de straten op gaan als er katten- of hondenvlees in onze lasagnes zit.

Ook in Frankrijk werden lasagnes en andere producten uit de schappen gehaald. De Franse bedrijven Comigel en Spanghero worden verdacht van het vleesbedrog. Comigel levert de maaltijden aan Findus en haalt vlees bij Spanghero. Dat bedrijf zegt zijn vlees te halen uit Roemenië, via Cypriotische en Nederlandse tussenhandelaren. Nederlandse supermarkten zien vooralsnog geen reden om bepaalde diepvriesprodcuten uit de handel te halen.

Worsten van paardenvlees in München Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden