'Alleen banken wisten genoeg van derivaten'

Arjan Greeven, tussenpersoon tussen banken en woningcorporaties, vindt niet dat hij Vestia-kasbeheerder Marcel de Vries heeft omgekocht. Dat zei Greeven vandaag voor de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties.

Arjan Greeven, klaar voor de vragen van de enquêtecommissie.Beeld anp

Greeven werkte nauw samen met De Vries, die volgens Greeven 'om het geld vroeg'. Dat is de reden waarom hij vindt dat hij hem niet heeft omgekocht. De Vries kreeg 10 miljoen euro van de 20 miljoen die Greeven kreeg van de banken als beloning omdat hij Vestia onder meer derivaten liet kopen, risicovolle financiële producten.

Greeven erkende wel erachter te zijn gekomen dat het officieel om 'niet-ambtelijke omkoping' gaat. Hij stapte zelf naar het Openbaar Ministerie omdat hij erachter kwam dat hij zich schuldig had gemaakt aan fraude. Hij heeft echter volgens eigen zeggen 'niet geadviseerd, maar geïnformeerd'. Uiteindelijk ging Vestia voor 2 miljard de mist in met haar derivaten.

Te weinig kennis
'Achteraf denk ik dat we allemaal te weinig kennis hebben gehad van derivaten, behalve de banken', zegt Greeven. Hij schat dat de banken minstens een half miljard aan Vestia hebben verdiend. Zelf dacht hij dat het een 'prachtig product' was en meende 'oprecht' dat hij 'het goed deed voor Vestia'. Banken organiseerden volgens Greeven interessante uitstapjes voor de contacten in de corporatiewereld: naar de tennistoernooien op Wimbledon en Roland Garros bijvoorbeeld.

Greeven denkt niet dat hij 'veel zal overhouden, na dit verhaal'. Mocht hij worden vrijgesproken en zijn verdiensten eventueel behouden, dan sluit hij niet uit dat hij het geld aan Vestia geeft, zei hij desgevraagd. Hij is blij dat hij open kaart heeft gespeeld, aldus Greeven. Anderen heeft hij tijdens de verhoren door de enquêtecommissie 'zien draaien, ze willen hun hachje redden'. Hij is blij dat hij dat niet hoeft te doen.

Strafzaak wegens fraude
Zowel tegen Greeven als tegen De Vries loopt een strafzaak wegens fraude. 'Ik vind het nog steeds niet strafbaar', zei De Vries maandag. Hij heeft er 'gewoon' belasting over betaald. De Vries heeft het aanpakken van geld ook voor zichzelf 'gerechtvaardigd'. 'Ik heb het niet ten laste van Vestia gedaan.' Hij heeft 'bijverdiensten' niet bij Vestia gemeld, want er stond nergens dat dat moest. 'Het zou kunnen' dat er een schijn van belangenverstrengeling was, maar 'dat is iets voor juristen'. De Vries bleef er vaag over of hij zelf om het geld gevraagd, maar zei wel iets te hebben 'aangegeven'.

De Vries voelt zich niet verantwoordelijk voor de 2 miljard euro schade, zei hij. De schuld geeft hij aan het toenmalig verantwoordelijke ministerie, dat ingreep. Als er op een andere manier uit de derivaten was gestapt, waren de gevolgen voor Vestia vast anders uitgepakt, schat De Vries. Hij wees er ook herhaaldelijk op dat het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) altijd maar alle transacties goedkeurde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden