Alleen antidepressiva bij zware depressie

Huisartsen moeten alleen nog antidepressiva voorschrijven aan mensen die lijden aan een zware depressie en aangeven dat ze ze willen gebruiken. Dat schrijft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in zijn nieuwe richtlijn.

VAN ONZE VERSLAGGEVER STERRE LINDHOUT

AMSTERDAM - Ruim een miljoen Nederlanders slikken antidepressiva, 80 procent van hen op recept van de huisarts. Psychiaters plaatsen al jaren kanttekeningen bij het gemak waarmee huisartsen het medicijn voorschrijven aan mensen met licht-depressieve klachten. Onderzoek wijst uit dat het gebruik van antidepressiva bij hen vaak negatieve gevolgen heeft.

De nieuwe richtlijn maakt onderscheid tussen een depressie en 'depressieve klachten'. In het eerste geval is langdurige behandeling noodzakelijk. De tweede vorm gaat meestal binnen een paar maanden over, al dan niet met begleiding van een psychotherapeut.

Arnoud van Buuren, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Vrijgevestigde Therapeuten (NVVP) is positief: 'In het hypothetische geval dat artsen de richtlijn consequent zouden toepassen, zou het gebruik van antidepressiva in Nederland met 70 tot 80 procent afnemen', schat hij. 'Maar de praktijk is weerbarstig', zegt Van Buuren. 'Het is een richtlijn, geen verplichting. Bovendien zijn er patiënten die zo wanhopig zijn dat ze de pillen min of meer eisen.'

Ook de Landelijke Depressie Vereniging reageert positief op het nieuwe beleid, al twijfelt ze aan de effectiviteit van de genoemde alternatieven: therapie en begeleiding.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden