Alleen 32-minners welkom in deze woontoren in het Belgische Hasselt

Een opsteker voor jongeren, een vorm van discriminatie, of simpelweg een marketingstunt: de meningen zijn behoorlijk verdeeld over het nieuwste vastgoedproject in de Belgische stad Hasselt. Daar komt een woontoren waar uitsluitend jongeren onder de 32 jaar mogen komen wonen. Tal van organisaties protesteren: zo'n leeftijdsgrens is onzinnig, en bovendien illegaal.

Leen Vervaeke
null Beeld Kapertoren / Kolmont
Beeld Kapertoren / Kolmont

Over goed een week wordt de eerste steen van de Hasseltse Kapertoren gelegd: een flat van zestien etages, met daarin zeventig studio's en appartementen van 35 tot 55 vierkante meter. Op de begane grond zit een crèche en een wasserette, in de buurt zijn cafés en sportterreinen. Ideaal dus voor jonge één- en tweeverdieners, die na hun studies in de stad willen blijven wonen. Of zoals de brochure van de projectontwikkelaar meldt: 'Een hippe heimat op maat van millennials.'

Om de starters op de woningmarkt nog meer aan te moedigen, besloten het Hasseltse stadsbestuur en de private projectontwikkelaar een leeftijdsgrens voor bewoners in te stellen - een primeur in België. Kopers moeten zelf jonger dan 32 zijn, of hun woning aan een 32-minner verhuren. Bij een stel moet minstens een van de twee aan de leeftijdslimiet voldoen. De maximumleeftijd geldt alleen bij intrede: niemand wordt zijn huis uitgezet omdat hij te oud is geworden.

De huizenprijzen in België zijn de voorbije decennia onafgebroken gestegen. Zeker in steden is een koopwoning zo goed als onbetaalbaar voor starters. Met de leeftijdsgrens wil Hasselt jongeren in de stad houden, en ook een gemeenschapsgevoel creëren. 'Jongeren worden uit de stad geweerd omdat mensen denken dat ze voor overlast zorgen', aldus Michel Verhoeven van projectontwikkelaar Kolmont. 'In deze woontoren komen mensen met dezelfde verwachtingen samen.'

Maar de Hasseltse jongerenflat stuit op veel kritiek. Volgens het Vlaamse Huurdersplatform is leeftijd een onzinnig selectiecriterium, en hebben jongeren veel meer aan sociale woningen met een inkomensgrens. In tijden van lage spaarrentes investeren veel kapitaalkrachtige ouders in vastgoed voor hun kinderen, waardoor de Hasseltse woontoren zijn doel wel eens compleet zou kunnen voorbijschieten.

Volgens het 'gelijkekansencentrum' Unia is een leeftijdsgrens voor bewoners bovendien een vorm van discriminatie, en wettelijk verboden. De vergelijking met seniorenflats voor 65-plussers gaat volgens de organisatie niet op, omdat de leeftijdsgrens daar deel uitmaakt van een wettelijk kader. Unia zegt niet meteen juridische stappen te zullen ondernemen, maar eerst in gesprek te gaan met het Hasselts stadsbestuur en de projectontwikkelaar.

Een laatste groep critici ten slotte ziet de leeftijdsgrens als een goedkope marketingstunt van de projectontwikkelaar. Met prijzen van 4.000 tot 4.500 euro per vierkante meter - flink hoger dan naburige nieuwbouwprojecten - is de Kapertoren volgens hen helemaal niet gericht op betaalbaar wonen, maar op het slapend kapitaal van ouders. 'De stad bouwt woningen voor jongeren, die alleen ouderen kunnen betalen', aldus de extreemlinkse partij PVDA.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden