Alledaagsheid die nooit saai wordt * * * *

Intrigerende mengeling van een documentaire en fictie.

FLOORTJE SMIT

Porfirio. Regie Alejandro Landes. Met Porfirio Ramínez Aldada, Jarlinsson Ramínez Reinoso. In 4 zalen.

'Verlamde man kaapt vliegtuig'. Geen wonder dat regisseur Alejandro Landes deze krantenkop niet uit zijn hoofd kon zetten. Het verhaal zou te ongeloofwaardig zijn als een scenarist het had verzonnen, maar zo, waargebeurd, schreeuwt het om een verfilming.

Toch is dit meteen misleidend, omdat het een veel spannender film suggereert dan Porfirio is. De kaping zelf laat Landes niet zien; hij volgt de aanloop er naar toe. De kijker die er niets van weet, ziet een man in een rolstoel in zijn dagelijkse beslommeringen. Hij eet soep, verkoopt belminuten aan buurtbewoners, wordt gewassen.

Saai wordt het geen moment. En dat deze man zijn toevlucht zoekt in een extreme uitweg wordt à la Jeanne Dielman (1975) steeds begrijpelijker. Natuurlijk is er de weigering van instanties om hem een schadevergoeding uit te keren. Maar net zo goed is het frustratie over het contrast met zijn zoon, die zijn hele lijf nog jaloersmakend onder controle heeft. De schreeuwende reclames die via de open ramen binnenkomen. Het is een sprankje hoop dat een kwakzalver brengt. Het is de politie die net zo onderdeel uitmaakt van het straatbeeld als de huis-aan-huis-verkoper.

Ter voorbereiding woonde Landes een poosje in de wijk waar deze in Colombia legendarische vliegtuigkaper huisarrest had. Hij leerde zijn routine kennen, zag hoe hij gevangen zat in zijn eigen lichaam. Hij besloot ook de echte Porfirio Ramínez als hoofdpersoon te casten. Een goede keuze: Ramínez heeft iets sympathieks en ongevaarlijks, en die moeilijke combinatie van verzet en berusting is ongespeeld. Landes verplaatst zich dusdanig in de man dat de camera ook op zijn ooghoogte blijft.

Het resultaat is een intrigerende mengeling van een documentaire en fictiefilm die misschien wel meer zegt dan sprekende hoofden of een sensationele verfilming zouden kunnen doen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden