Alle wethouders Den Helder weg om fraudezaak

Alle wethouders van de gemeente Den Helder zijn opgestapt na kritiek op hun declaratiegedrag, en een fraudezaak. Nadat PvdA-wethouder J....

De bestuurscrisis is het gevolg van twee affaires die betrekking hebben op het declaratiegedrag van B en W, en op geconstateerde fraude bij de dienst Stadsontwikkeling en Beheer.

De wethouders hielden de eer aan zichzelf uit vrees te worden weggestuurd. De raad meende dat burgemeester en wethouders het vertrouwen in het bestuur ernstig hebben geschaad. In moties werd gesteld dat het gezag en de integriteit van het bestuur zijn aangetast.

Uit de raad kwam ook kritiek op burgemeester W. Hoekzema. Er lag een motie van PvdA, GroenLinks en de AOV Unie 55, waarin ook in hem het vertrouwen werd opgezegd. Dit voorstel kwam echter niet in stemming.

Als benoemd functionaris kan Hoekzema niet worden weggestuurd. Hij zei na de vergadering dat hij ontslag had genomen als de motie was aangenomen. Hoekzema constateerde echter dat een groot deel van de raad nog veel vertrouwen in hem heeft.

Hoekzema, die tevens landelijk voorzitter is van de VVD, wilde ook geen persoonlijke consequenties trekken uit de uitkomsten van twee accountantsrapporten. Uit een onderzoek van VB Deloitte & Touche blijkt dat B en W de afgelopen jaren ruim declareerden. De bestuurders incasseerden uitgaven zonder voldoende onderbouwing of declareerden onkosten waarop ze geen recht hadden.

Daarnaast stelt een ander rapport, van KPMG, dat twee wethouders voor niets of voor minder dan de kostprijs privé-terrein van bedrijven hadden geasfalteerd. Bij de dienst Stadsontwikkeling en Beheer werd gefraudeerd ten behoeve van enige voetbalclubs. KPMG concludeert dat dit mogelijk kon gebeuren omdat de bestuurders niet het goede voorbeeld gaven.

PvdA-wethouder Manderfeld ging weg onder druk van het afdelingsbestuur. Hij was verantwoordelijk voor de chaos bij de dienst Stadsontwikkeling en Beheer. De CDA'er M. Stegers, die in beide accountantsrapporten buiten schot bleef, ruimde het veld omdat hij inzag dat hij in deze situatie niet kon blijven functioneren.

De VVD'er G. Nijpels, die de meeste kritiek kreeg, had het meest van allen moeite om zijn wethouderszetel op te geven. Uiteindelijk zag hij toch in dat zijn positie onhoudbaar was geworden. De accountants hadden ook de handelswijze van de D66'er E. Kip gehekeld. Deze is echter na de raadsverkiezingen vorig jaar niet in de raad teruggekeerd.

Tijdens een persconferentie na de raadsvergadering zei burgemeester Hoekzema triest te zijn vanwege de persoonlijke tragedies. Hij loofde de constructieve opstelling van de wethouders. 'Het is positief dat ze het belang van de stad hebben ingezien. Er is nu ruimte voor een nieuwe situatie, waarin hard gewerkt moet worden voor de toekomst van de stad. Er is al een jaar verloren gegaan. Als de raad geen duidelijke lijn had getrokken, was dat dit jaar weer gebeurd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden