Alle verdachten even schuldig

Het Openbaar Ministerie is tevreden met het 'stevige signaal' dat spreekt uit het vonnis van de rechtbank Lelystad in de zaak van de gedode grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De rechtbank volgde de eis van het OM en legde maandag aan alle zeven verdachten van het geruchtmakende geweldsmisdrijf gevangenisstraffen op, oplopend tot zes jaar.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CHARLOTTE HUISMAN

LELYSTAD - Alle zeven zijn ze volgens de rechtbank even schuldig aan de dood van Nieuwenhuizen. De hoogste straf, zes jaar cel, kreeg de 51-jarige voetbalvader Hassan D. De minderjarigen kregen de voor hun leeftijd maximale duur van de jeugddetentie opgelegd. De advocaten vinden de straffen veel te hoog. Er is volgens hen geen sprake van doodslag, omdat de verdachten de grensrechter 'niet doelbewust' hebben doodgeschopt.

Hassan D.'s zoon Yassin - die 15 jaar was op de dag van het geweldsincident (2 december 2012) - is veroordeeld tot 12 maanden jeugddetentie, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De andere vijf, indertijd 16 en 17 jaar, moeten 24 maanden zitten, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Een aantal advocaten tekende meteen hoger beroep aan tegen het vonnis.

De verschillen in de straffen zijn enkel gebaseerd op de leeftijd van de verdachten. Achteraf kan niet exact worden gereconstrueerd welke verdachten de grensrechter op zijn hoofd of op een ander lichaamsdeel hebben geschopt. Maar tegen alle zeven zijn voldoende getuigenverklaringen dat zij ernstig geweld hebben gepleegd tegen de grensrechter, oordeelde de rechter. 'Hiermee hebben zij op de koop toe genomen dat het slachtoffer zou kunnen overlijden.'

Het verbaasde de advocaten dat geen onderscheid is gemaakt op grond van de rol die de verdachten hebben gespeeld in het geweld. Sommige verdachten speelden een prominentere rol in de belastende verklaringen dan andere, bleek tijdens de behandeling van de zaak. Verdachte Mohammed K. (18) is in maart als enige van de veroordeelden door het Hof vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. Zijn advocate Margje van Weerden noemde het gisteren in dat licht 'opmerkelijk' dat de rechter hem 'ongenuanceerd op één hoop gooit' met de rest.

Richard Nieuwenhuizen overleed op 3 december aan een scheur in zijn halsslagader. De dag ervoor had hij een wedstrijd gevlagd bij zijn Almeerse club Buitenboys. Leden van het B1-elftal van de Amsterdamse club Nieuw Sloten werkten hem daarna twee keer tegen de grond en schopten hem meerdere malen tegen onder meer zijn hoofd en nek. Nieuwenhuizen werd na zijn overlijden tot ver voorbij de Nederlandse grenzen een symbool voor het geweld op de voetbalvelden; ook internationale persbureaus en de Arabische nieuwszender Al Jazeera waren maandag in Lelystad voor het vonnis.

'De grensrechter is, zoals een van de verdachten het omschreef, kapot geramd', zei de rechter. 'Ze schopten tegen hem zoals ze tegen een bal schopten.' Des te zwaarder rekent de rechtbank de verdachten hun gedrag aan, omdat een duidelijke aanleiding voor het geweld ontbreekt. Bovendien hebben zij 'geen verantwoordelijkheid genomen' door geen openheid van zaken te geven. Alleen Yassin D. heeft toegegeven de grensrechter eenmaal te hebben geschopt, tegen zijn schouder.

Van de verdachten waren alleen voetbalvader Hassan D., zijn zoon Yassin en Othman K. (16) aanwezig bij het uitspreken van het vonnis.

Nieuwenhuizens weduwe zei blij te zijn dat de verdachten de maximale straffen hebben gekregen, al ervaart zij deze als 'niet genoeg' in verhouding tot het aangedane leed. 'Dit vonnis is nog geen punt achter de zaak maar een komma, want het hoger beroep komt er nog aan', zei haar zoon Mykel.

pagina 4 Een te hoge of een terechte straf?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden