Alle Tabakspanden ontruimd door politie

Rond de Tabakspanden aan de Spuistraat in Amsterdam is vanmiddag vanaf 16.00 uur de rust ogenschijnlijk teruggekeerd. De politie heeft ook het laatste pand ontruimd. Bij de actie heeft de politie 19 personen aangehouden.

Redactie
ME tijdens de ontruiming van de Tabakspanden in de Spuistraat in het centrum. Beeld anp
ME tijdens de ontruiming van de Tabakspanden in de Spuistraat in het centrum.Beeld anp

Het werk werd kort onderbroken toen agenten een gaslucht roken. De brandweer heeft in het pand gas gemeten. Nog aanwezige krakers is vanwege hun veiligheid gevraagd het pand te verlaten. Het gas wordt nu afgesloten. Het gaat om het laatste pand waar zich nog krakers verschansen.

Een kraanwagen zette vanmiddag een blauwe container van de politie met daarin zes à zeven ME'ers op het dak van het pand. Ook ging de politie vanaf de straat het complex binnen.

Een shovel brak deuren en ramen op de eerste en tweede etage open. Vanaf het dak werden verfbommen en andere projectielen naar de container gegooid door de gemaskerde krakers. De politie reageerde daarop met de inzet van een waterkanon.

Bij de afzettingen in de straat ontstond rumoer. Sympathisanten van de krakers werden met politie te paard op afstand gehouden. Het is ook daar inmiddels weer rustig. Aanvankelijk was een enorme politiemacht op de been, maar de politie trekt zich steeds meer terug.

'Het laatste restje Provo wordt opgeruimd.'

Honderden krakers en de ME maken zich op voor de ontruiming van de Tabakspanden in hartje Amsterdam. Lees hier een reportage over de laatste krakersbolwerken.

Arrestaties

Arrestanten werden door de ME naar buiten gebracht en in arrestantenbusjes gezet. Onder hen is kunstenaar Peter Klashorst.

De deur van het Slangenpand werd door de politie opengebroken met een shovel, waar een stormram aan was bevestigd. ME'ers zijn vervolgens het pand binnengegaan. Intussen werden uit de andere panden steeds plukjes krakers gehaald, gefotografeerd en in de arrestantenbus gezet. Tot nu toe heeft de politie acht arrestaties gemeld.

Vorderen

Eerder vandaag vorderde de deurwaarder de panden te verlaten. 'Voldoet u niet aan de vordering van de politie, dan zal er geweld worden gebruikt.' Hiermee werd de laatste formele juridische handeling in werking gezet die nodig is voordat de ME daadwerkelijk in kan grijpen, aldus Volkskrantverslaggever Harmen Bockma.

Vanochtend werd vanuit Vrankrijk, dat niet bij de Slangenpanden hoort, met zwaar vuurwerk gegooid. De in groten getale aanwezige journalisten moesten schuilen voor de vuurwerkbommen die naar beneden werden gegooid.

Op livebeelden van AT5 was te zien dat de Spuistraat van beide kanten werd afgesloten. Behalve een waterkanon en een shovel stonden een aantal ME-busjes bij de Tabakspanden. De krakers, onbekend hoeveel, zaten op het dak en in de panden.

'De politie koos er bewust voor om in de nacht niet de confrontatie met de groep aan te gaan, maar er slechts voor te zorgen dat de onrust zich niet verder uitbreidde. De grootte van de groep en het slechte zicht in de nacht vormden daarvoor de belangrijkste redenen', aldus een woordvoerder. 'In de vroege ochtend heeft de driehoek (locoburgemeester, hoofdcommissaris en officier van justitie) besloten tot ontruiming van de panden over te gaan om verdere overlast voor de buurt te voorkomen.'

Barricades

De politie is vanochtend rond 09.45 uur begonnen met het vrijmaken van de Spuistraat in Amsterdam. Met de ontruiming lijkt het laatste uur voor de laatste krakersbolwerken te hebben geslagen.

Krakers kondigden gisteravond laat op internet aan het pand aan de Spuistraat te hebben opengebroken. 'Beste mensen, fantastisch nieuws de Slang is net herkraakt', werd onder meer gepost op Facebook.

Vannacht waren er rellen uitgebroken nabij het zogeheten Slangenpand. Hierbij werden er barricades opgericht en in brand gestoken. De politie maande de krakers hierop om het vuur te blussen en de barricades op te heffen.

Sommige omwonenden reageerden voor de camera van AT5 verbijsterd op de brandende barricades in hun straat. 'Ik voel me niet echt veilig momenteel', klaagde een jongeman. 'De meeste inwoners vinden dit totaal abject.'

Andere buurtbewoners reageren milder. 'Ik vind het wel vet dat ze voor hun eigen rechten opkomen', vertelt een man. 'Maar wel belachelijk dat ze de straat blokkeren.' Ook de harde muziek die wordt gedraaid ergert hem: 'Andere mensen hebben er last van.'

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden