Alle succes met 'fatsoenlijk alternatief voor de PVV'

Louis Bontes tijdens het eerste partijcongres van VoorNederland. Beeld anp

Louis Bontes, de helft van de PVV-afsplitsing Bontes/Van Klaveren in de Tweede Kamer, lijkt me een fatsoenlijke man en verstandig bovendien: toen zijn kompaan Joram van Klaveren op het gestoorde idee kwam om Bram Moszkowicz aan een baantje te helpen in hun nieuwe partij, haakte hij ontsteld af.

In een mooi interview met het AD, waarin hij onder meer zijn tatoeage van een koikarper toelichtte ('Mensen associëren dat met een gebrek aan intelligentie, zeker in de Kamer. Maar ik ben er trots op. Het is Japans: een soort samoerai-symbool. Koikarpers zwemmen tegen de stroom in, begrijp je. Zelfs als ze op de snijtafel liggen, geven ze geen krimp.'), legde hij later uit waarom: 'Wij hebben VNL destijds opgericht als een partij van law and order. Dan kun je niet met Bram Moszkowicz aankomen, vond ik. Hij had miljoenenschulden, begon ook al snel om geld te vragen. Hij heeft zelfs geld geleend van een Hells Angel. Joh, wij gaan er in de Kamer juist hard in tegen die motorclubs. En hij doet er zaken mee! Dan word je totaal ongeloofwaardig. Ik heb gezegd: Joram, dit trek ik niet. Ik ga niet in zo'n wit jack achter die man aan lopen folderen.'

Bontes kreeg gelijk met zijn voorspelling dat het nieuwe boegbeeld meer in geld was geïnteresseerd dan in de beginselen van de politiek van law & order, en afgelopen zaterdag was de vaderlandse pers uitgerukt om verslag te doen van het congres van het hernieuwde VNL. Zonder Moszko, met Louis Bontes en een roedel andere afvallige PVV'ers die het om uiteenlopende redenen niet meer trokken om achter de grote blonde leider aan te lopen folderen. En met een jongerenorganisatie, een wetenschappelijk bureau, 1.200 leden en subsidie die Geert Wilders had kunnen hebben als hij leden met stem- en inspraakrecht om zich heen zou tolereren.

De parlementaire democratie is een mooie zaak, dus ik wens ze alle succes met hun 'fatsoenlijke alternatief voor de PVV' en hun 'enige echte klassiek-liberale partij'. Al waren politicologen er als de kippen bij om erop te wijzen dat het veel te vol is op rechts, in het segment waar de kiezers bivakkeren die niet te veel immigranten en niet te veel staatsdirigisme willen. Terwijl elders meer ruimte is, daar waar ze prijs stellen op sociale zekerheid voor eigen volk.

Bij VNL waren ze niettemin joelend met zijn allen gekropen boven op een onderzoekje waaruit moet blijken dat hun club kan rekenen op 'een kiezerspotentieel' van 8 procent. Kiezerspotentieel, het klinkt als iets van de Bond voor Kwakzalvers.

Er zijn peilingen, met hun virtuele zetels (die zich soms, ooit materialiseren in echte zetels, maar soms ook niet; hoe dan ook, je hebt er geen zak aan), en als je in de peilingen nul virtuele zetels haalt, zoals VNL, heb je dus nog altijd het 'potentieel' om je aan vast te klampen. Dat is twáálf zetels groot, rekenen ze bij VNL voor. Mensen die 'nou ja, misschien wel, eventueel' antwoorden wanneer de peiler aan ze vraagt of ze, wanneer hun partij van eerste, tweede én derde keuze niet beschikbaar is mogelijkerwijs zouden overwegen om VNL te stemmen. Ik weet het niet hoor, van die twaalf zetels.

Altiijd weer die zuurgraad in extremo, zou Fleur Agema zeggen.

Joram van Klaveren tijdens het eerste partijcongres van VoorNederland. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.