'Alle straten hebben hier Belgische namen'

De wind is er schraal als overal en de temperatuur zal elders niet minder onaangenaam zijn, maar in Nieuw Sloten bekruipt je het gevoel dat het nooit meer warm zal worden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De vereniging Eigen Huis maakte woensdag bekend dat er steeds minder ruimte voor groen rond huizen komt. Dat blijkt in Nieuw Sloten maar al te duidelijk. Buurtbewoonster Berenice Prins doet nog wel even haar best als ze door het Tervurenpad tuurt - 'daar achter ligt een leuk parkje' -, maar dan capituleert ze toch. 'Nee, veel groen is hier niet te vinden.' De huizen slokken alle ruimte op.

Volgens het onderzoek van de Vereniging Eigen Huis heeft Prins nog geluk. Haar buurt is in 1996 opgeleverd en toen was er nog aanzienlijk meer plaats voor huizen . In 1996 stonden nieuwe huizen gemiddeld op een perceel van 285 vierkante meter. Momenteel is dat gereduceerd tot gemiddeld 240 vierkante meter. 70 Procent van de nog te bouwen huizen zullen het in de toekomst moeten doen met 170 vierkante meter.

Nieuw Sloten is dan ook zo'n buurt waar je hopeloos kunt verdwalen. De huizen lijken op elkaar als ééneiïge tweelingen, de straatnamen spreken niet tot de verbeelding en oriëntatiepunten zijn nauwelijks te vinden. De komende jaren zullen er steeds meer van dit soort wijken komen. Veel beton en weinig groen heeft de toekomst.

'Wij hebben een patio', zegt Prins. 'Een paar huizen zijn rond een pleintje gebouwd. Iedereen krijgt daar een paar vierkante meter van. Er staan schotten, maar het leidt toch geregeld tot spanningen. Als iemand gaat barbecuen bijvoorbeeld. Je zit op elkaars lip.'

Prins zocht een huis met een tuin toen ze een paar jaar geleden besloot het centrum van Amsterdam de rug toe te keren. 'Maar die zijn niet te vinden of niet te betalen. We kwamen niet in aanmerking voor een duurdere huurwoning en toen hebben we dit huis gekocht.' Haar twee jonge kinderen spelen in Nieuw Sloten bij gebrek aan een tuin op straat. 'Dat kan hier gelukkig wel, want er is weinig verkeer .'

De tuinen worden opgeofferd, omdat de grondprijzen explosief zijn gestegen. In 1990 was de prijs voor een vierkante meter bouwgrond 175 tot 225 gulden. Momenteel is een koper al snel het dubbele kwijt. De fantasie van projectontwikkelaars blijkt vooral in de portemonnee te zitten. Steeds meer huizen op steeds minder grond is het resultaat.

'Ik ben hier regelmatig verdwaald', zegt Prins over Nieuw Sloten. 'Het is een betondorp. De straten hebben hier allemaal Belgische namen. Maar vraag me niet de weg, want ik ken de straatnamen na anderhalf jaar nog steeds niet.'

Uit een consumentenonderzoek van de vereniging Eigen Huis blijkt dat het aanbod op de huizenmarkt niet strookt met de behoeftes. Kopers willen een huis met een spits dak, veel ruimte en een grote tuin. Maar als er gekozen moet worden tussen een tuin of een ruimer huis, kiest de consument het laatste.

Daarom worden de percelen wel kleiner, maar de huizen juist groter. Volgens het onderzoek van Eigen Huis is daardoor voor het eerst sinds jaren de prijs per vierkante meter woonoppervlak gedaald. Ten opzichte van 1996 is de ruimte in huis met 8,6 procent toegenomen, terwijl de prijs per vierkante meter gedaald is met 8 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden