Alle stemlokalen open voor Statenverkiezingen

In het hele land zijn om 07.30 uur de stembureaus opengegaan voor de verkiezing van de leden van de Provinciale Staten. Op enkele plaatsen konden kiezers al vanochtend heel vroeg hun stem uitbrengen. De stemlokalen gaan om 21.00 uur dicht.

redactie
Een stemlokaal op het station van Nijmegen waar reizigers hun stem uit kunnen brengen voor de verkiezingen van de Provinciale Staten Beeld anp
Een stemlokaal op het station van Nijmegen waar reizigers hun stem uit kunnen brengen voor de verkiezingen van de Provinciale StatenBeeld anp

De gekozen leden van de Provinciale Staten kiezen op 26 mei de leden van de Eerste Kamer. Ook benoemen de Provinciale Statenleden het dagelijks bestuur van de volksvertegenwoordiging op provinciaal niveau: Gedeputeerde Staten.

Vandaag kunnen mensen ook hun stem uitbrengen voor de waterschappen. Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met de gemeenteraad bij een gemeente. Dit algemeen bestuur stelt het beleid van het waterschap vast en controleert of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert. Het is voor het eerst dat de verkiezingen tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden. De hoop is dat de combinatie meer kiezers zal opleveren. Eerder werden waterschapsbesturen nog per brief gekozen.

Een varend stembureau dat naar vier locaties in de Biesbosch vaart. Beeld anp
Een varend stembureau dat naar vier locaties in de Biesbosch vaart.Beeld anp

Opkomst

Bij de Provinciale Statenverkiezingen ligt de opkomst al jaren rond de 50 procent, de waterschappen trekken nog geen kwart van de stemgerechtigden.

De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen was in 2011 met 55,9 procent in verhouding erg hoog. De opkomst kwam toen zelfs nog hoger uit dan die bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 (54,1 procent).

De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen daalde daarvoor al jaren, in 1995 was die voor het laatst boven de 50 procent (50,2). De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was de afgelopen keren wel boven de 50 procent: in 2014 maakte 53,8 procent van de kiezers de gang naar de stembus, vier jaar daarvoor was dat 53,9 procent.

Reizigers brengen hun stem uit op het station in Nijmegen. Beeld anp
Reizigers brengen hun stem uit op het station in Nijmegen.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden