NIEUWSD66

Alle seinen op groen voor Kaag als D66-lijsttrekker

Sigrid Kaag heeft de knoop doorgehakt: de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zal zich volgens ingewijden op korte termijn melden als toekomstig lijsttrekker van D66. Serieuze concurrentie wordt er niet verwacht.

Frank Hendrickx
Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in de Oude Zaal van de Tweede Kamer tijdens een overleg over de coronacrisis.  Beeld ANP
Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in de Oude Zaal van de Tweede Kamer tijdens een overleg over de coronacrisis.Beeld ANP

Kaag (58) geldt al langer als gedoodverfde nieuwe partijleider van D66. Ingewijden bevestigen nu dat de voormalig VN-topdiplomaat de komende dagen waarschijnlijk haar kandidatuur bekend zal maken. De verwachting is dat de huidige D66-fractievoorzitter Rob Jetten, die eveneens wordt genoemd als potentiële lijsttrekker, kort daarna zijn steun voor Kaag zal uitspreken.

Bronnen houden wel nog een slag om de arm, omdat het uiteindelijk persoonlijke beslissingen zijn van de kandidaten. ‘Plotsklaps opkomende twijfels’ zouden nog roet in het eten kunnen gooien.

Kaag en Jetten hebben de afgelopen tijd uitvoerig met elkaar overlegd en hun plannen op elkaar afgestemd. Intern was al eerder afgesproken dat de twee D66'ers elkaar niet zouden verrassen.

Binnen de partijtop is er weinig animo voor een openlijke lijsttrekkersstrijd tussen Kaag en Jetten. Het afbreukrisico zou te groot zijn. Daarbij wordt ook verwezen naar het mislukte gevecht tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher bij de PvdA in 2016. Beide kandidaten voor het partijleiderschap kwamen toen gehavend uit de strijd. Jetten liet eerder al doorschemeren dat hij bereid is om een stap opzij te doen als een geschikte vrouw zich zou melden voor het partijleiderschap.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie

Hooggespannen verwachtingen

Binnen D66 zijn de verwachtingen over Kaag hooggespannen. De hoop is dat ze veel progressieve kiezers achter zich kan verenigen. Uit peilingen blijkt dat progressieve kiezers bereid zijn om van partij te wisselen als ze daarmee een vrouwelijke lijsttrekker kunnen steunen. Enkele prominente D66'ers denken zelfs dat Kaag 'de eerste vrouwelijke premier van Nederland’ kan worden, hoewel D66 in de peilingen nu schommelt rond de tien zetels.

Kaag heeft een lange carrière achter de rug bij de Verenigde Naties. Ze werkte onder andere voor Unicef en het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP. De vloeiend Arabisch sprekende diplomaat kwam in de schijnwerpers te staan toen ze in 2013 als VN-missiehoofd de ontmanteling van chemische wapens in Syrië leidde.

In 2017 keerde Kaag, na decennia in het buitenland te hebben gewerkt, terug naar Nederland. Bij het grote publiek is ze nog steeds relatief onbekend. Uit een onderzoek van I&O Research uit maart bleek dat slechts 48 procent van de kiezers de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking kent. Jetten is bekender.

Ook binnen D66 is de minister relatief nieuw. Ze werd pas op 1 januari 2017 weer ingeschreven als lid van de partij. Eerder was ze volgens een vertrouweling al lid tussen 2009 en 2013, maar na dat jaar zou er iets mis zijn gegaan met de administratie.

Kaag heeft ook weinig grote debatten gevoerd in de Tweede Kamer en is nog niet getest op haar financiële en sociaal-economische kennis, van oudsher belangrijke thema’s in verkiezingscampagnes.

Zelf ziet Kaag het juist als haar kracht dat ze buiten de Nederlandse politiek ervaringen heeft opgedaan. ‘Ik geloof niet in mensen die dertig jaar in de politiek zitten', zei ze in maart bij een spreekbeurt. ‘Je moet ook andere banen hebben gehad. Volgens mij moet je nooit je hele leven in de politiek zitten.’

Doelwit van PVV en Forum voor Democratie

In enkele toespraken keerde Kaag zich de afgelopen jaren tegen populisme en polarisatie en pleitte ze juist voor internationale samenwerking en solidariteit. De D66-bewindsvrouw is daardoor uitgegroeid tot een dankbaar doelwit van partijen als PVV en Forum voor Democratie. Electoraal hoeft dat niet nadelig te zijn voor D66: in het verleden boekte de partij juist successen door de confrontatie te zoeken met Geert Wilders.

Kaag toonde zich eerder aangedaan door de aanvallen die haar gezin op sociale media te verduren kreeg. Ze is getrouwd met Anis al-Qaq, een ex-onderminister uit de Palestijnse regering van Yasser Arafat en een voormalig Palestijnse ambassadeur in Genève. Ze heeft vier kinderen. Recent sprak Kaag in de talkshow Op1 nog over de discriminatie waar haar kinderen soms tegenaan lopen. Een zoon en dochter gebruiken mede om die reden niet altijd de achternaam Al-Qaq.

Lees ook

Het nieuwe motto van D66: Wachten op Kaag
Kandidaten voor het D66-partijleiderschap kunnen zich vanaf volgende week melden. Het afhaken van vicepremier Kajsa Ollongren was ingecalculeerd. Maar wat gaat de gedoodverfde favoriet Sigrid Kaag doen? ‘Ik denk dat ze iedereen gaat verrassen.’

Minister Kaag: ‘Nu optreden om stille ramp in Afrika te voorkomen’
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag maakt per direct 100 miljoen euro vrij om de verspreiding van het coronavirus in Afrika en andere delen van de wereld tegen te gaan. Dit is volgens haar nodig om daar een ‘stille ramp’ te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden