Alle satellietcodes binnen enkele seconden gekraakt

In Nederland horen satellietbezitters tot een minderheid. Meer dan 90 procent van de huishoudens is aangesloten op een kabel. Toch loeren er zo'n 260 duizend ontvangstschotels de lucht in, in afwachting van fraaie tv-beelden....

Van onze verslaggever

GORICHEM

Maar dat valt tegen. Via de Astra-satelliet, te ontvangen met de eenvoudigste niet-draaibare schotel, zijn 48 kanalen te ontvangen, maar de helft daarvan is gecodeerd en dus niet om aan te zien. Alleen abonnees van de stations zijn gerechtigd de beelden ongestoord te ontvangen. Maar om auteursrechtelijke redenen verkoopt bijvoorbeeld het Britse station BSkyB, grossier in filmkanalen, geen abonnementen buiten het Verenigd Koninkrijk.

Toch circuleert er onder elektronica-hobbyisten en geoefende gebruikers van Internet een manier om al deze beperkingen te omzeilen. Met een slim computerprogrammaatje zijn de zogeheten Videocrypt 1- en D2MAC-coderingen binnen een seconde gebroken.

Dat dit werkt, laat freelance elektronica-journalist Bas 't Hoen zien. Zijn bevindingen werden vrijdag afgedrukt in het vakblad voor de audiovisuele industrie, AV Journaal. 'Met deze hack', schrijft hij, 'is de kwetsbaarheid van een smartcard-abonnementssysteem aangetoond.'

In plaats van een betaalde chipkaart waarmee een abonnee de decoder voedt, heeft 't Hoen een printplaatje in het decoderkastje van zijn satellietontvanger gestoken. Dit is aangesloten op een personal computer waar het programma Season de rest doet.

Coderen is kraken, dat weten grote tv-stations als Sky en MultiChoice (FilmNet) ook. Wanneer de sleutel verandert, is het meestal een kwestie van twee weken voordat de illegale versies op de markt zijn. 'Die kaartjes worden voor honderd gulden ònder de toonbank verkocht, want het verhandelen van gestolen software is strafbaar in Nederland', zegt 't Hoen.

Intussen wisselen de grote stations bijna iedere week van code, en daar werden de namakers moe van. En inventief; toen BSkyB een jaar geleden een zeer moeilijk te breken codering wist te ontwerpen, ontstond er onder hobbyisten een race om het probleem te lijf te gaan. Via Internet werden tientallen slimmeriken ingeschakeld. Het decodeerprobleem, onder meer een kwestie van stug doorrekenen, werd in stukjes opgedeeld zodat het probleem binnen korte tijd opgelost was.

'T Hoen kon de race volgen via Internet. Maar hij ziet ook het gevaar. 'We vertrouwen tegenwoordig op codes. De PIN-pas, het nieuwe GSM-telefoonnet, allerlei chipkaarten werken met codes die te kraken zijn. Zeker als er in groepen wordt samengewerkt, zoals in dit geval.'

In december verscheen de eerste bouwhandleiding en een programmaatje op het wereldwijde computernetwerk, zodat 'iedere 14 jarige elektronicahobbyist' voor hooguit 25 gulden een gekraakte chipkaart kan maken. En mocht de sleutel grondig veranderen: via Internet is een nieuwe versie van het programma zó verspreid.

'T Hoen schuift het kaartje in de decoder, schakelt de computer in, en tientallen tv-kanalen, van FilmNet+, via The Moviechannel tot The Adult Channel, zijn glashelder te ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden