Alle reden om door te regeren

D66 beleeft interessante tijden. In bomvolle zaaltjes wordt gesproken over onze idealen en hoe we die kunnen realiseren. Hoe kan een vrijzinnige, links-liberale partij invloed en macht uitoefenen?...

Allereerst: wat is het ideaal van D66? D66 is de partij die strijdt voor optimale ontplooiing van mensen. Dat ideaal verklaart onze inzet op onderwijs. Met dat onderwerp gingen we de verkiezingen van 2003 in, en bij het sluiten van het regeerakkoord sleepten we achthonderd miljoen extra voor onderwijs binnen. In dit paasakkoord kwam er nog eens een miljard bij voor de rest van deze kabinetsperiode. Dat is meer dan CDA, VVD en PvdA samen hadden uitgetrokken in hun verkiezingsprogramma's. D66 blijft haar naam als onderwijspartij waarmaken. Maar deze sociaal-liberale idealen hebben ook verband met onze ideeën over bestuurlijke vernieuwing. Betuttelaars en bureaucraten, regenten en fundamentalisten ontnemen mensen de mogelijkheid hun leven in te richten zoals zij dat wensen. De nieuwe minister van Bestuurlijke Vernieuwing zal niet alleen de strijd moeten aangaan met de conservatieve krachten in de politiek (zoals Van Thijn), maar ook met de regenten in de gezondheidszorg en het onderwijs. Zij hebben de afgelopen decennia een fijnmazig raster van onderwijsregeltjes, formulier-verplichtingen en prestatiecontracten gecreëerd waar elke organische beweging onmogelijk is gemaakt. Zij zijn verantwoordelijk voor de slechte omstandigheden in de verpleeghuizen, omdat ze liever zichzelf verrijken dan verpleegsters de ruimte geven. In het onderwijs zijn onderwijzers gedemotiveerd door de bedilzucht vanuit het ministerie van Onderwijs. Dit kabinet doet er wat aan, juist door de inbreng van D66. Dat kunnen we niet aan andere partijen overlaten, en zeker niet aan de PvdA. Ik stem dus voor verdere deelname aan het kabinet. Tevens moet D66 doorgaan met haar eigen vernieuwing: sociaal en vrijzinnig, de blik op de wereld, groen zonder symboolpolitiek, betrouwbaar en brutaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden