Alle peuters kunnen straks twee ochtenden naar de opvang

De gemeenten gaan werk maken van peuteropvang. Ouders die hun jonge kinderen nu nog thuis houden, krijgen van de gemeente twee ochtenden een plek aangeboden op de peuterspeelzaal of kinderopvang. De overheid vindt het goed voor de ontwikkeling van peuters als zij al jong met leeftijdgenootjes optrekken.

Kinderopvang Honki Ponk in Vlaardingen.Beeld anp

Hierover heeft minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken afspraken gemaakt met de gemeenten. Die krijgen per 1 juli 10 miljoen euro extra om de opvangplekken voor peuters van 2,5 tot 4 jaar te regelen. Dat bedrag loopt de komende zes jaar op tot 60 miljoen euro. Asscher kondigde het extra budget al op Prinsjesdag aan. Het overleg met gemeenten vergde sindsdien de nodige tijd.

Nu zijn er naar schatting 40 duizend peuters die niet naar speelzaal of opvang gaan. Per kind komt zo'n 1.500 euro beschikbaar voor de twee ochtenden opvang. Dat betekent dat gemeenten komend jaar voor zo'n achtduizend peuters plekken kunnen regelen.

Het ministerie spreekt van een 'ingroeimodel' omdat gemeenten de tijd moeten krijgen om ouders te benaderen. Bovendien zouden er niet genoeg plekken zijn om alle peuters op te vangen.

Goede start in de maatschappij

Dat bestrijdt de SP. 'Er is overcapaciteit in de kinderopvang, dus in principe kunnen die plekken er gewoon zijn', meent SP-kamerlid Tjitske Siderius. Ook Gjalt Jellesma, voorzitter van de club van ouders met kinderen in de opvang, Boink, vindt het lang duren. 'Dat zijn drie lichtingen peuters.' De Sociaal Economische Raad adviseerde het kabinet onlangs zestien uur opvang voor alle kinderen van 2 tot 4 jaar. Dat kost volgens vakbeweging, werkgevers en kroonleden mogelijk 231 miljoen euro. Dat is veel meer dan het kabinet nu vrijmaakt.

Asscher wil kinderopvang ook mogelijk maken voor ouders die niet werken, die de opvang informeel regelen of die kinderopvang te duur vinden. 'Elke peuter verdient een plek om opgevangen te worden, dus ook peuters van wie één of beide ouders niet werken. Goede kinderopvang geeft kinderen een goede start in de maatschappij. Ieder kind heeft daar recht op', aldus Asscher.

De kinderopvang is een speelbal van de politiek. Tijdens het kabinet-Balken-ende-Bos, 2006-2010, werd de opvang eerst ruimhartig gefinancierd maar in het laatste jaar alweer beknot. Daarna zette het kabinet-Rutte I er het mes in. Hoewel Asscher van meet af kinderopvang tot inzet van beleid maakte, duurde het tot dit jaar eer er ruimte was de bijdrage aan de opvang weer te verhogen. Vorig jaar gaf de overheid 2,2 miljard euro uit aan kinderopvangtoeslag, dit jaar ruim 2,5 miljard. Ouders kunnen, afhankelijk van de hoogte van hun inkomen, deze toeslag krijgen als hun kind naar de opvang gaat.

Asscher gelooft sterk in kinderopvang als emancipatiemiddel. Niet alleen om werken door beide ouders te bevorderen en als hulp bij de opvoeding van kinderen, maar ook om de integratie van minderheden te bevorderen en taalachterstand bij de jongste generatie te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden